Hopp til innhold

Politiet skal etterforske basehopp-samling

250 basehoppere var i sommer samlet i Lysefjorden i Rogaland, nå er arrangementet anmeldt for å ikke ha søkt om å feste bolter i fjellet.

Blob Base

Stativet til venstre var festet med bolter på Kjeragplatået i juni da ca. 250 basehoppere var samlet i Lysefjorden. Det ble aldri søkt om tillatelse til å feste boltene i fjellet.

Foto: Jp de Kam / Youtube

– Det er flere hundre bolter allerede i Kjerag-platået, og vi fjernet våre etter bruk, sier Stein Edvardsen. Han er leder for Heliboogie-arrangementet på Kjerag, og har liten forståelse for anmeldelsen.

– Jeg har registrert at vi er politianmeldt, men har ikke hørt noe fra politiet.

Utover det vil ikke Edvardsen si noe mer om saken.

Kjerag

Under det årlige Heliboogie-arrangementet i Lysefjorden blir basehoppere flydd opp ti Kjeragplatået hver gang de skal gjøre et nytt hopp. Slik sparer de seg for den lange gåturen opp.

Foto: Guro Sødergren

– Skal etterforske saken

Det var i juni, under det årlige basehopp-arrangementet «Heliboogie», det ble festet et stativ oppe på Kjeragplatået. Stativet ble brukt i forbindelse med en svær pute som basehopperne ble «skutt» ut fra, og var festet med bolter. (Se video)

Lastet opp av Jp de Kam thz to blobjump.nl.

Boltene fikk arbeidsutvalget for Setesdal Vesthei, Ryfylkeheiene og Frafjordheiene landskapsvernområde til å reagere. De mener verneforskriften for Frafjordheiene angående boring i fjell, er brutt.

– Når vi får dokumentert brudd på verneforskriftene, har vi en plikt til å anmelde, sier Guro Sødergren, som er verneområdeforvalter for Setesdal Vesthei og Ryfylkeheiene.

Politiet bekrefter at de har mottatt anmeldelsen og at de vil etterforske saken.

– På grunn av andre mer prekære saker så har denne ennå ikke blitt prioritert, men det er en sak vi kommer til å etterforske, sier politioverbetjent ved seksjon for Nordsjø og miljø i Sør-Vest politidistrikt, Ole Johan Røykenes til NRK.

Ifølge Sødergren har arrangøren gjennomført søknadspliktige tiltak når de har festet stativet oppe på platået, og at de ved å politianmelde ønsker å synliggjøre at de ikke aksepterer brudd på verneforskriftene.

Basehopper Kjerag

Basehopper i Lysefjorden i 2011.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Måtte bore for Tom Cruise

Preikestolen ligger ikke langt fra Kjerag, og her fikk teamet til Tom Cruise borre til sammen 26 hull da Mission Impossible 6 -filmen ble spilt inn i november i fjor.

Det gjorde de for å lage sikringer til skuespillerne, og de søkte om lov i forkant. Likevel førte det til debatt i klatremiljøet. Hullene er nå fylt med en blanding av steinstøv og lim, noe som gjør dem nærmest usynlige. I tillegg ble mange gamle bolter fjernet.

Hva filmteamet til Tom Cruise fikk lov til på Preikestolen, det vil ikke Sødergren uttale seg om, for det er utenfor deres verneområde.

Yndet mål for basehoppere

Kjerag er et populært turmål for fjellvandrere. Siden 90-tallet har fjellformasjonen også vært mye brukt av basehoppere. Fra 1994 til 2016 ble det gjort 50.000 hopp , og tallet nå er nær 55.000.

I den forbindelse har det skjedd over 100 ulykker, noen av dem med dødelig utgang. Den siste dødsulykken skjedde i juni i år da en basehopper havnet i fjellveggen rundt 200 meter over det planlagte landingsstedet under heliboogien.

I juni 2016 omkom en mann fra USA.