NRK Meny
Normal

Hundrevis vil på kurs i «polsk» selvangivelse

Skatt Vest tilbyr selvangivelse-kurs på både polsk, litauisk og russisk på hele Vestlandet. Målet er at færrest mulig skal stille seg i kø på skattekontoret.

Kristin Tøllefsen

Kristin Tøllefsen, underdirektør i Skatt Vest, vil heller ha polakker på kurs om selvangivelse enn i kø på skattekontoret.

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

– Tanken er at vi når flere med en-til-mange-informasjon, enn at disse skulle stått i kø for å få samme informasjon, sier Kristin Tøllefsen, underdirektør i Skatt Vest.

Mandag fikk polakker i Stavanger kurs i selvangivelse. Det var 100 påmeldte, og ingen ledige plasser.

I Rogaland holder Skattetaten også slike kurs i Egersund og Haugesund. Og Bergen i Hordaland. Totalt skal etaten, som har egne nettsider på polsk og engelsk i tillegg til norsk, avholde 20 kurs i hele Skatt Vests nedslagsfelt.

– Risikerer tilleggsskatt

– Det er så mange som ikke forstår noe av norsk selvangivelse, sier Michal Mazurek i Skatt Vest.

Polsk hjelp til selvangivelsen

VIDEO: Smakebit fra kurset på polsk. Michal Mazurek er kursholder.

Han kom med ideen til kursene, som ble arrangert for første gang i fjor – da bare i Rogaland.

– De som gjør feil, risikerer tilleggsskatt. Det er ikke greit, spesielt ikke for de som ikke tjener så mye, sier han.

Ingen formueskatt i Polen

Ifølge Mazurek, som selv har røtter i Polen og holder kursene på polsk, er det stor forskjell på det polske og det norske skattesystemet.

– I Polen får du ikke selvangivelsen, men må lage den selv. Det er ikke så mye fradrag, og ikke formueskatt, forklarer han.

Skatt Vest har kommet i kontakt med kursdeltakerne gjennom kontakt med blant annet skoler, menigheter og foreninger polakkene eller litauerne har organisert seg i.