Polakker bor elendig

 Fellesforbundet blir nedringt av polakker som trenger hjelp til å finne bedre boforhold. Men rogalendingene stenger dørene for polakkene.

 Mange polakker bor under svært kritikkverdige forhold mens de jobber her i landet. Nå blir Fellesforbundet i Rogaland nedringt av polakker som trenger hjelp til finne bedre boforhold.

- De ringer til alle døgnets tider. Hvis de ikke kommer frem på telefonen møter de opp på kontoret, sier avdelingsleder Torleif Nordbø i Fellesforbundet.

Dårlige forhold

Frustrasjon og fortvilelse preger polakkene som søker hjelp hos fagforeningen sin. De forteller om uholdbare og uverdige boforhold. Den polske tolken Anna Aarsheim i Fellesforbundet i Stavanger er sjokkert over det hun får høre.

- Det er forferdelig. Mange må dele rom, noen har ikke strøm på rommet, det er dårlig isolert og mye bråk og støy. Noen må krype inn for å komme inn til leiligheten på loftet, sier Aarsheim.  

Vanskelig for familier

Stadig flere polakker bringer med seg familien sin til Norge. Et overfylt hybelhus uten strøm og vann er ingen god løsning. Mange er desperate, sier Aarsheim.

- Særlig når de har famillen her ønsker de at barna skal ha vanlige boforhold, sånn som alle nordmenn har. De ønsker å skrive barna inn på skolen, men det er vanskelig når de ikke vet hvor de skal bo. 

Stenger utlendinger ute

Men det er lite Fellesforbundet kan gjøre. For på boligmarkedet stenger nordmenn dørene for polakker.

- Det er nesten umulig å få tak i. Folk flest vil ikke leie ut til utlendinger, sier avdelingsleder Torleif Nordbø.

- Vi ringer på annonser, går på visning. Men nordmenn vil ikke leie ut til utlendinger. Det er veldig vanskelig, sier Anna Aarsheim.