Polakker blir lurt

Falske formidlingsbyråer i Polen lokker polske arbeidere til Norge. Organisert kriminalitet står bak.

Papirene til en arbeider fra Lithauen blir undersøkt
Foto: NRK

Polakkene betaler flere månedslønner og setter seg i gjeld uten å få verken jobben eller leiligheten som de er lovet. Torleif Nordbø, avdelingsleder Fellesforbundet i Rogaland, sier organisert kriminalitet står bak.

Menneskehandel

- Det er kriminelle som driver sin virksomhet, og vi mener det er satt i system, sier Nodbø. De har laget sitt eget nettverk som driver med menneskehandel. Vi har fått gode opplysniger om dette av polakker som har blitt lurt.

- De garanterer dem minst 2-3 års lønn, matutgifter dekket og de blir lovet å bo gratis, sier en polsk tolk til NRK.

Betaler for jobb

Den polske tolken viser oss nettsider som er fulle av polske formidlingsbyråer som lover gull og grønne skoger i Norge. Mot betaling garanterer de jobb, leilighet og god lønn.

Men fremme i Norge blir de lurt. Verken firma eller leilighet eksisterer, sier Anna Aarsheim.

- Vi har erfaring med at mange blir fritstet. De setter seg i gjeld og kommer til Norge. Senere viser det seg at det bare er bløff.

Havner hos vikarbyråer

Med gjeld som tilsvarer flere månedslønner i Polen står de på bar bakke. Mange tvinges ut i det svarte markedet eller havner hos vikarbyråer.

- Vi har ca. 20-30 hver uke. De kommer fra et system her i Stavanger som ikke har rene forhold. Det sier avdelingsleder Kenneth Pettersen hos vikarbyrået Adecco i Stavanger.

Gjelden til formidlingsbyrået må nedbetales. For mange blir situasjonen uholdbar, sier Nordbø.

- De er livredde. De sitter i stor gjeld og må betale dette tilbake. De frykter represalier mot familien. Det er ikke ukjent, forteller Nordbø.