Hopp til innhold

Poesi i konsentrasjonsleiren

Unge musikere overtar arven fra Sachsenhausen.

Poesi i konsentrasjonsleir
Foto: Karine Næss frafjord / NRK

Tre unge musikere fra Haugesund har besøkt konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i Tyskland.

De reiste sammen med KS-veteranen Stig Vanberg (88), som brykte dikt å poesi for å overleve fangetilværelsen under annen verdenskrig.

I platestudio i Haugesund har de fire produsert lyrikk og musikk med utgangspunkt i krigspoesien.

Et siste ønske

Stig Vanberg (88) har elsket dikt siden han ble arrestert av nazistene som 21-åring og sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i Tyskland.

Omgitt av uhygge, menneskelig fornedrelse og død fant han, og tusenvis av andre, trøst i dikt og vers skrevet av medfanger, deriblant Arnulf Øverland og Lars Moen.

Poesi i konsentrasjonleir

Poesi i konsentrasjonleir

Foto: Karine Næss Frafjord / NRK

Stig var en institusjon i Sachsenhausen. Han var en av dem som virkelig klarte å holde motet oppe blant medfangene når dagene og nettene var mørkest. Han deklamerte dikt og fortalte historier, gjerne med brodd og humor. Men også med sårhet og lengsel. Han fremsto som en trygg klippe som maktet å skape noe vakkert for sine kamerater som daglig befant seg på den tynne linjen mellom liv og død.

Stig har fortsatt denne x-faktoren, denne ubeskrivelige egenskapen som gjør at mennesker stopper opp og lytter når han snakker. Og nå har Stig et siste ønske.

Unge musikere

Stig Vanberg vet at de siste overlevende etter konsentrasjonsleirene er i ferd med å forsvinne. Og med dem forsvinner også viktig historie i form at dikt, vers og sanger.

Stigs største ønske er at denne hittil ukjente arven etter konsentrasjonsleirfangene blir tatt vare på, og ført videre. - For hvem skulle tro at Sachsenhausen også var en plass for poesi?

I Haugesund har tre unge gutter i alderen 21-23 år dannet bandet mono-pol.

Odin Staveland, Jarle Strømsvold og Lars Eirik Støle har alle en bred musikalsk bakgrunn og har allerede markert seg i norsk musikkliv. Blant annet har Odin skrevet en rekke melodier for Vamp. Guttene i mono-pol er like gamle som Stig var da han var fange i Sachsenhausen. De er i likhet med Stig svært opptatt av tekster, melodier og budskap.

Sterke inntrykk

De fire legger sammen ut på en reise til Tyskland. I Sachsenhausen forteller Stig om sin fangetilværelse for å gi bakgrunn til diktene som han deklamerer for guttene, på stedene de ble skrevet. Guttene lytter, stiller spørsmål og får inspirasjon.

Når Stig leser det kjente diktet ”Myrsoldater” i brakken han bodde, finner guttene frem piano og gitar og akkompagnerer ham. Den musikalske sammensmeltningen i den enkle trebrakka er en sterk opplevelse for dem alle.

Møtet med Stig gjør et dypt inntrykk Odin, Lars Eirik og Jarle. Diktene fester seg, og guttene tar Stigs utfordring om å bringe poesien inn i fremtiden –i ny musikalsk drakt.

Budskapet lever

Vel hjemme i Haugesund setter Odin Staveland ved flygelet og komponerer musikk til diktet ”Er det dagen snart?” av Lars Moen. Diktet har fått en spesiell betydning for unggutten, alle kan kjenne seg igjen i det å grue seg til en dag som kommer, og Staveland har gode refleksjoner rundt valg av dette spesielle diktet.

Etter tre måneder møtes de fire igjen i platestudio i Haugesund. Stig leser inn diktet ”Myrsoldaten” med guttene som musikere og korister.

Når Odin Staveland for første gang synger ”Er det dagen snart” til Stig, renner tårene hos den gamle konsentrasjonsleirfangen. En slik gave var mer enn han kunne håpe på.

Ikke mindre sterkt blir det når Stig og mono-pol sammen opptrer foran et stort publikum i Gamle Logen i Oslo med krigspoesien. Kontrasten til diktenes grimme opphav kunne neppe vært større, men buskapet lever på tvers av generasjoner!

Og Stigs ønske har gått i oppfyllelse.

 

Poesi i konsentrasjonsleir
Foto: Karine Næss Frafjord / NRK

Medvirkende:

Stig Vanberg (88) var under annen verdenskrig aktiv i arbeidet for å gi ut den illegale avisen Alt for Norge. Vanberg ble arrestert og sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i 1943, der han ble sittende til krigens slutt. Etter krigen var Stig Vanberg pressesekretær i Nasjonalhjelpen, pressesekretær i Opplysningskomiteen for Gjenreisningsarbeidet og hadde vikariater i NRK Dagsnytt. Fra 1948 til 1986 hadde han sitt virke i NTBs billedavdeling, de siste 15 årene som billedredaktør. Stig Vanberg fikk Kongens fortjenestemedalje i gull i 2004.

Odin Aarvik Staveland (22) norsk musiker og komponist. Staveland skrev sammen med sin far Øyvind Staveland musikken til den norske filmen Ikke naken som kom i 2004. Han skrev musikken til fire av låtene på Vamps album Siste Stikk som ble utgitt i 2005. Han spilte også piano, trommer og sang på platen. I tillegg var han trommeslager, tekstforfatter og komponist i Haugesund Popensemble som gav ut plate i 2006.

Jarle Strømsvold (24) Ferdig utdannet lærer, holder i tillegg på med bachelorgrad i musikk. Har spilt gitar siden han var 10 år. Spilt i flere band, blant annet Haugesund Popensemble og nå mono-pol. Spiller også med Kine Nesheim, blant annet i England.

Lars Eirik Støle (24) Jobber som IKT-ansvarlig ved videregående skole i Haugesund, tar bachelorgrad i musikk ved siden av jobben. Beskrives som et stort musikalsk talent. Spilt i flere band, blant annet Haugesund Popensemble og nå mono-pol. Spiller også med Kine Nesheim, blant annet i England.