NRK Meny
Normal

Planlegger fysisk sikring av skolene

På Madlamark skole har rektor innført en ny varslingslyd i ringeklokkene. I tillegg til lyden for friminutt og lyden for brann, skal klokkene nå varsle om farlige hendelser.

Bombetrussel mot den britiske skolen i Stavanger

I januar var det i løpet av en uke to bombetrusler mot den britiske skolen i Stavanger.

Foto: Morten Nesvik / NRK

– Dette ringesignalet setter vi i gang hvis det er noen personer utenifra som virker truende og farlige, slik at elver og lærere bør holde seg inne, sier rektor ved Madlamark skole Margrethe Hjardeng.

Flere skoler planlegger nå hvordan de skal forebygge farlige hendelser. Eksperter mener skolene må øve på terrorøvelser, og skolene i Stavanger har blitt skremt av bombetruslene mot den britiske skolen i byen. Noen gjør som på Madlamark skole og iverksetter egne tiltak, mens andre blir mer usikre på hva de burde gjøre.

– Vil vite at de har gjort alt

– De er først og fremst opptatt av at det skal være skikkelig. At de kan se elever og foreldre i øynene og si at de har gjort alt. Dette er et varmt tema i stavangerskolene, sier skolesjef i Stavanger kommune Jørn Pedersen.

Helge Ledaal, rektor ved Sandnes videregående skole

Rektor ved Sandnes vgs Helge Ledaal vil ha bedre mobilnett på skolen, som en del av beredskapen hvis farlige hendelser skulle inntreffe.

Foto: Lise Andreassen Hagir / NRK

På Sandnes videregående skole vet rektor Helge Ledaal godt hva han vil gjøre for å sikre skolen bedre.

– Vi sliter med mobildekningen, og det må vi få ordnet. Det er en viktig del av kommunikasjonen hvis noe farlig skulle skje, sier Ledaal.

Men ikke alle er like sikre på hva som er best å gjøre.

– Det kan for eksempel være en skallsikring som det kalles, hvor alle dørene kan lukkes med et tastetrykk, kanskje etasjeskiller, eller kanskje skuddsikre vinduer. Det er mange ting som ikke en gang ble vurdert da Nylund skole ble laget for snart hundre år siden, sier rektor Frøydis M. S. Anthonsen ved skolen.

Kommunen vil sikre skolene

Stavanger kommune har mottatt mange telefoner fra usikre rektorer. Nå har de bestemt seg for å gjøre fysiske sikringstiltak i skolene.

– Da må vi se på hva som er gjort i andre kommuner, og hva som er aktuelt, sier Jørn Pedersen

Han forklarer at fysiske sikringstiltak kan være å låse av bygg, sikre skolegården og kanskje ha toveiskommunikasjon mellom klasserom og administrasjon. Arbeidet med sikring av skolene i Stavanger kommune starter allerede i vår.

– Vi må starte så snart som mulig, sier han.

– Må tilpasses hver enkelt skole

Joar Loland, direktør for opplæring i Rogaland fylkeskommune

Joar Loland, direktør for opplæring i Rogaland fylkeskommune, er med på å utarbeide en beredskapsplan for skolene i Rogaland.

Foto: Lise Andreassen Hagir / NRK

– Også fylkeskommunen i Rogaland vil gjøre tiltak, blant annet å bedre mobildekningen på skolene, sier direktør for utdanning i Rogaland fylkeskommune, Joar Loland.

Dette inngår i en større beredskapsplan som fylkeskommunen holder på å fornye nå. Rektor Margrethe Hjardeng ved Madlamark skole ser frem til arbeidet kommunen skal i gang med.

– Vi venter ennå på noen tydeligere retningslinjer fra høyere hold, men jeg ser også at kommunen må tilpasse dette til den enkelte skole, sier hun.