Hopp til innhold

Planer om ny kirke skaper bråk i Klepp

Den norske kirke og et enstemmig hovedutvalg for lokal utvikling i Klepp kommune, vil bygge ny kirke der det i dag står et monument over jærdikteren Åse-Marie Nesse. Dette får folk til å reagere.

Klepp kirke

Klepp ønsker å bygge ny kirke i nærheten av Kleppe kirke.

Foto: Wikimedia Commons

En av dem som reagerer er leder i Klepp Senterparti, Marianne Øvregaard. Hun mener folk ikke har fått tid til å sette seg inn i saken, og vil ha avgjørelsen utsatt til etter valget neste år.

– Åse-Marie Nesse er vår store dikter i Klepp, og hun fortjener å ha den plassen. En komite brukte lang tid på å finne den beste plassen til henne, å plassere henne nedi et hjørne på en kirkegård blir veldig uverdig, sier Øvregaard.

Hun begynner å få det travelt. Klepp kommune er i ferd med å bestemme seg for å bygge en ny millionkirke på høyden vest for Kleppekrossen, der det i dag står et monument over dikteren Åse-Marie Nesse.

– Ikke nok hensyn

Den lokale Senterparti-lederen er ikke alene om å ville verne monumentet og grøntområdet. Enkelte innbyggere har lansert ideer om alternativ plassering.

– Jeg synes ikke de har tatt nok hensyn til Åse-Marie Nesse-plassen, som er en plass for alle, som blir mye brukt allerede. Mange er overrasket når de hører snakk om den nye kirken, sier Sp-politikeren.

Arne Madland (Frp)

Leder i hovedutvalget for lokal utvikling i Klepp, Arne Madland (Frp).

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Leder i hovedutvalget for lokal utvikling i Klepp, Arne Madland (Frp), er derimot ikke enig med Øvregaard.

– Det er en reguleringsplan vi har jobbet med nokså lenge, og hovedutvalget for lokal utvikling er enstemmig enige i denne saken, sier Madland.

Ønsker sambruk mellom kirkene

Utvalget, den norske kirke og biskopen mener Klepp trenger et nytt gudshus fordi gamle Kleppe kirke ikke oppfyller dagens krav. Men de vil at den gamle kirke fortsatt skal brukes, og det er derfor de vil bygge kirka der Nesse-monumentet står i dag.

– Vi ser sambruk med den gamle kirken som veldig aktuelt. De kan fronte hverandre, slik at en kan nytte begge to, sier lederen for hovedutvalget.

Ønsker å skille sakene

Men bygginga vil ikke gå i gang før om mange år. Grunnen til at kommunen vil avgjør dette allerede nå, er at Klepp sårt trenger en ny gravplass. Og når kommunen først planlegger ny kirkegård, vil de også bestemme hvor kirka skal ligge.

– Jeg ønsker at disse sakene skal skilles igjen, slik det var opprinnelig. Da var saken om ny gravplass blir skilt ifra saken om ny kirke og plasseringen av den, sier Øvregaard.

Hun mener kommunen avgjør dette altfor fort, uten at folk får tid til å sette seg inn i saken. Plassering av ei ny kirke skal behandles på nytt etter sommeren. Øvregaard mener saken bør utsettes til valget neste år.

– Vi trenger en valgkamp der folk får si sitt, det er slik lokaldemokratiet fungerer, sier hun.

Dyrt med ny kirke

Madland er ikke avvisende til å vente til etter valget neste år, men mener samtidig at politikere og folk flest har hatt nok tid til å fordøye tanken om en ny kirke vest for Kleppekrossen.

Ifølge loven må en ny kirke ha minst 500 sitteplasser. Et sånt bygg vil i så fall koste kommunen rundt 100 millioner kroner, ifølge rådmann Ivar Undheim.

På grunn av prisen, mener Øvregaard at folk og politikere bør diskutere om Klepp trenger en ny kirke i det hele tatt.