Hopp til innhold

Pizzabrann minutt for minutt

I fjor var komfyrbranner skyld i over halvparten av alle branner og branntilløp i Norge. I dag var NRK med da en Grandiosa ble svidd – minutt for minutt.

Vi får hjelp av brannvesenet for å vise en «pizzabrann» på direkten.

Vår reporter Johan Mihle Laugaland satte inn en Grandiosa rett over klokka 10. Se hva om skjedde med nasjonalretten.

– Jeg har alltid tenkt hvem er det som klarer det, men jeg har altså klart det selv en gang, sier politiker Atle Simonsen (Frp), som nå er statssekretær i Kunnskaps- og integreringsdepartementet.

Det var i januar at Simonsen kom hjem til stortingsleiligheten etter en veldig lang dag. Han var sulten og gjorde som så mange andre nordmenn: Simonsen slengte en pizza i ovnen.

Atle Simonsen, Frp

Atle Simonsen (Frp), statssekretær i Kunnskaps- og integreringsdepartementet.

Foto: Marius Vervik

– Men så glemte jeg rett og slett ut at jeg hadde satt den inni og gikk og la meg, sier han.

Eldre og unge enslige

I fjor var komfyrbranner skyld i over halvparten av alle branner og branntilløp i Norge. Ifølge brannvesenet er det eldre og unge enslige som oftest står bak.

Av denne grunn var NRK sammen med Rogaland brann og redning fredag for å steike og svi en pizza minutt for minutt. Se video øverst i artikkelen.

Eksperimentet skjedde under kontrollerte forhold i Vagleleiren i Sandnes. To timer tok det før brannmannskaper måtte inn og ta pizzaen ut av steikeovnen. Da var det en del røyk i huset.

Stian er singel igjen og veldig full på vei hjem fra en mislykket tur på byen med en frossenpizza som kveldens eneste fangst. Klarer han å steke pizzaen uten å sovne fra den?

Humorserien Match har tatt for seg pizza-problematikken.

For brannvesenet er det viktig å få folk til å forstå hvor galt det kan gå når folk lager mat når de er trøtte eller beruset etter en kveld på byen.

Senest i høst brukte brannvesenet i Bergen svartsvidde pizzaer for å nå ut til studentene i byen.

«Har du drukket alkohol, kjører du ikke bil. Har du drukket alkohol, bør du heller ikke bruke komfyren», er budskapet fra Norsk brannvernforening.

Halvparten hadde drukket

En rapport fra 2013 slår fast at nærmere halvparten av dem som omkom i brann i Norge, var påvirket av alkohol. Og de fleste av disse hadde selv forårsaket brannen, for eksempel ved å varme opp nattmat på komfyren.

Så hvordan gikk det med Atle Simonsen den famøse natten.

– Jeg våknet av at det var masse røyk i leiligheten. Det gikk selvfølgelig fint og jeg fikk luftet ut, men jeg fikk besøk av brannvesenet.

Og alle i bygården måtte evakuere.

– Jeg vet jo at det er et problem og at det skjer relativt ofte, men nå har jeg i alle fall opplevd det selv, sier Simonsen.