NRK Meny
Normal

Stavanger-politikerne krangler fortsatt om piggdekkavgiften

Vedtaket om å innføre piggdekkavgift ble utsatt under bystyremøtet i Stavanger mandag kveld. – Full seier, sier motstanderne i Frp. Tilhengerne tror fortsatt avgiften kommer til høsten.

Piggdekk

Vedtaket om å innføre piggdekkavgift ble utsatt under bystyremøtet i Stavanger mandag kveld.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli

– En full seier for Fremskrittspartiet.

Det skriver Frp sin gruppeleder i bystyret, Christian Wedler, i en SMS til NRK tirsdag.

Christian Wedler i Stavanger Fremskrittsparti

Frp sin gruppeleder i Stavanger bystyre, Christian Wedler, mener innbyggerne skal høres i spørsmålet om piggdekkavgift.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Vi har sagt at dette ikke kan vedtas uten at saken utredes fullt ut og at innbyggerne høres i høringer, skriver Wedler.

Han mener saken ble utsatt i bystyret på grunn av for liten tid.

– Det er enighet om at det skal lages en sak hvor fordeler og ulemper med piggdekkavgift blir lagt fram, skriver Wedler.

Nærmer oss målet

Norsk Automobilforbund har tidligere vist til at piggfrikampanjen i Stavanger nærmer seg målet på en piggfriandel på nitti prosent.

– For tre år siden vedtok politikerne i Stavanger at de skulle starte piggfrikampanjen. Nå har vi hatt tre år med betydelig fremgang. Vi er i ferd med å nå målet. Da må en ikke bryte løftet ved å piske de siste.

Det sier Tor Jåsund, som er leder i politisk komite for Norges Automobil-Forbund (NAF) Stavanger og omegn. Han mener der er løftebrudd om Stavanger-politikerne innfører piggdekkavgift.

1200 kroner per sesong

Dersom avgiften blir innført fra høsten, må de som fortsetter å kjøre med piggdekk trolig ut med 1200 kroner per sesong. Du kan og betale 400 kroner for en måned eller 30 kroner for en dag.

Avgiftene dobles for kjøretøyer over 3500 kilo. Avgiftene kreves inn ved at bilistene kjøper oblater i automater eller betaler elektronisk.

Dette er satsene som var foreslått da saken var oppe til behandling i fjor.

Arnt Heikki Steinbakk

Det var Arbeiderpartiet som sto bak forslaget om piggdekkavgift i Stavanger bystyre. Arnt Heikki Steinbakk (til høyre) sammen med Cecilie Bjelland og Ståle Johan Knudsen.

Foto: Ole Andreas Bø

Tror på flertall for avgift

– Når Fremskrittspartiet er ute og flagger at de har vunnet en sak som ennå ikke er behandlet i bystyret, finner jeg høyst merkverdig. Det er jo viktig å ikke selge skinnet før bjørnen er skutt.

Det sier Arnt Heikki Steinbakk (Ap) som mener piggdekkavgift er nødvendig for å fortgang i bedring av luftkvaliteten i Stavanger.

– Det er en god og bestemt stemning for å finne gode miljøtiltak som kan bedre luftkvaliteten, deriblant å se på piggdekkavgift, sier Steinbakk.

– Så du mener at det nå er flertall i bystyret for denne avgiften?

– Det er i hvert fall en sak som ligger og vipper og som vi i hvert fall ikke skal spå utfallet av slik saken står i dag, svarer Steinbakk.

Han håper piggdekkavgiften kommer på plass kommende vinter og at Stavanger bystyre på neste møte vedtar å sende søknad til Vegdirektoratet om å innføre en slik avgift.