Hopp til innhold

Petoro har ikke fått ESA-henvendelser om prissamarbeid

Petoro kan bli trukket inn i anklagene mot Statoil, ifølge Finansavisen, men selskapet sier de ikke har hørt noe fra ESA.

Statoil sitt hovedkontor på Forus utenfor Stavanger

Statoil sitt hovedkontor på Forus utenfor Stavanger ble denne uken ransaket etter anklager om ulovlig prissamarbeid.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Statoil selger olje og gass fra statens forvaltningsselskap Petoro. Også dette selskapet kan bli trukket inn i saken om prissamarbeid som EFTAs overvåkningsorgan (ESA) nå undersøker, skriver Finansavisen.

Petoro forvalter rundt en tredel av lisensene på norsk sokkel på vegne av staten, men det er Statoil som selger statens olje og gass sammen med sin egen produksjon.

Kan ha gitt høy oljepris

Petoro, Stavanger

Petoro har sitt hovedkvarter ved Bjergsted i Stavanger.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

– Spørsmålet er hvorvidt Statoil selger Petoros olje og gass videre for egen regning, eller om de bare formidler, sier professor Erling Hjelmeng ved Universitetet i Oslo.

– Hvis omsetningen inngår i Statoils regnskaper, kan den bli regnet med i en eventuell milliardbot, mener Hjelmeng.

Statoil, BP og Shell mistenkes av EU-kommisjonen for å ha gitt feilaktig informasjon til et selskap som utarbeider en viktig oljeprisindeks. Konsekvensen kan ha blitt en kunstig høy oljepris gjennom flere år.

Petoro: – Ingen kommentarer

Kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk i Statoil bekrefter overfor avisen at olje og gass fra Petoro selges av Statoil, mens Petoro-styreleder Gunnar Berge ikke ønsker å kommentere opplysningene overfor avisen.

Til NRK sier kommunikasjonsdirektøren i Petoro at de ikke har hørt noe fra ESA.

– Vi har ikke hatt noen henvendelser fra ESA, og vi har ingen kommentarer til forholdet mellom ESA, Statoil og andre selskaper, sier Sveinung Sletten.