Hopp til innhold

Petoro leverte 14,5 milliarder mindre til staten

Staten tjente 14,5 milliarder kroner mindre på sin egen oljeproduksjon i årets ni første måneder enn i samme periode i fjor. Årsaken er lavere olje- og gasspriser.

Petoro-sjef

Administrerende direktør i Petoro, Grethe Moen, presenterer tredje kvartal-resultatet i hovedkontoret i Stavanger tirsdag.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Inntektene fra statens direkte eierandeler i olje- og gassvirksomheten (SDØE) – som forvaltes av Petoro – i årets tredje kvartal er 35 prosent lavere enn samme kvartal i fjor.

Nedgangen skyldes hovedsakelig lavere salgsvolum, redusert pris for gass og høyere investeringer.

Petoros administrerende direktør, Grethe Moen, mener dette understreker viktigheten av effektivisering på norsk sokkel.

Vil ha mer effektivisering

– Oljeprisen kan vi ikke påvirke. Men det vi kan gjøre er å styrke lønnsomheten i våre prosjekter og i virksomheten for øvrig, sier hun, ifølge en pressemelding fra selskapet.

Moen hevder hun registrerer en «realitetsorientering» i oljebransjen: flere viser en vilje til å gjøre noe med kostnadene.

– Vi bør ha en ambisjonen innen produksjonsboring om å halvere kostnader og doble antall brønner fra faste anlegg", sier Moen.

Mindre penger, mindre olje

Kostnadseffektiviseringen haster, for Petoro-resultatet er ingen glad-lesning. Netto kontantstrøm fra SDØE til staten ble i tredje kvartal 19,5 milliarder kroner, mot 30 milliarder i tredje kvartal i 2013.

Og i årets ni første måneder har Petoro gitt staten 83,3 milliarder kroner, som er 14,5 milliarder kroner mindre enn samme periode året før.

Petoros samlede olje- og gassproduksjon var i tredje kvartal på 849.000 fat oljeekvivalenter per dag, 10,8 prosent lavere enn samme periode i 2013.

Flere nyheter fra Rogaland