Hopp til innhold

Pessimismen i olja har aldri vært større

Én av tre tror norsk økonomi er på vei inn i dårlige tider, viser Vestlandsindeksen.

Oljeplattform

ARKIVBILDE: Bedrifter på Vestlandet som er knyttet til olje- og gassindustrien er mer negative nå enn tidligere, viser Sparebanken Vest sin temperaturmåler for 4. kvartal 2014.

Foto: Stockmarket / I-415-0110

Bedrifter på Vestlandet som er knyttet til olje- og gassindustrien er mer negative nå enn tidligere, viser Sparebanken Vest sin temperaturmåler for 4. kvartal 2014.

– Grunner til dette er nok en fallende oljepris, investeringskutt og en rekke meldinger om bemanningsreduksjoner i olje- og gassindustrien, sier Ragnhild Janbu Fresvik, konserndirektør for bedriftsmarked i Sparebanken Vest.

Vestlandsindeksen er en rundspørring blant 700 bedriftsledere i de fire vestlandsfylkene. Den siste undersøkelsen viser altså at 34 prosent tror det er sannsynlig at norsk økonomi er på vei inn i en lavkonjunktur, mens 30 prosent mener det er usannsynlig.

– Når utviklingen i vår landsdel henger så tett sammen med utviklingen i oljeprisen og oljeindustrien, er det klart at et fall i oljeprisen på over 30 prosent bare siden i sommer, påvirker hvordan bedriftsledere på Vestlandet planlegger for fremtiden, sier Fresvik.

Bedrifter kan utnytte nedgangsperioder

18 prosent av bedriftene som har store deler av omsetningen knyttet til olje- og gassvirksomhet, har redusert bemanningen i siste kvartal. I bedrifter som ikke er tilknyttet oljevirksomheten er det ni prosent som har redusert bemanningen den samme perioden.

Mens 76 prosent av bedriftene svarte at tilgang på arbeidskraft var en begrensende faktor i fjerde kvartal i fjor, så har det antallet nå sunket til 69 prosent.

– Det at vi nå ser et noe mindre stramt arbeidsmarked i regionen kan også gi muligheter for virksomheter som før har vært begrenset av tilgang til kvalifisert arbeidskraft, sier Fresvik.

Hun påpeker at historien viser at når usikkerheten øker, er det noen bedrifter som setter investeringsplaner på hold mens andre utnytter nedgangsperioder til å ruste seg for fremtiden.

– Analyser fra forrige krise, viser at bedrifter som hadde finansielle reserver og god likviditet ved inngangen til krisen og som gjorde fornuftige reinvesteringer i egen bedrift, ble mindre påvirket og kunne styrke sin konkurransekraft gjennom krisen. De hadde mulighet til å «ri av seg» nedturen i stedet for å gjøre kortsiktige tiltak som kunne skade vekstmuligheter og lønnsomheten på sikt, sier Fresvik.

– Se framover

Samlet er fremdeles 55 prosent av virksomhetene positive til det neste halvåret, ned fra 60 prosent i tredje kvartal. Det er først og fremst underindeksene for lønnsomhet og etterspørsel som trekker ned, og indeksen for sysselsetting er den aller svakeste.

Professor i samfunnsøkonomi, Victor Norman ved Norges Handelshøyskole, sier det er veldig hyggelig å se at det fortsatt er optimisme, selv om det er mindre enn før.

– Jeg tror det er uttrykk for en ukuelig, vestlandsk tro på egen evne til å finne løsninger, og den kan nok komme godt med i årene fremover, sier Norman.

Norman mener at i øyeblikket er nok nedsiden mer sannsynlig enn oppsiden, men i et litt lengre perspektiv er det viktig å huske to ting.

– Det ene er at oljealderen kommer til å vare i mange tiår til, og det andre er at økonomisk suksess i det lange løp handler mer om evne til innovasjon og omstilling enn om gunstige rammevilkår. Begge deler taler til Vestlandets fordel, sier han.

Bekymret for lav oljepris kombinert med høye lønninger

Industribedriften RadøyGruppen, som leverer stålkonstruksjoner til både olje- og gassindustrien, maritim sektor og innen fornybar energi, er et eksempel på en bedrift som alltid har investert mye både i personell, maskiner, bygg og anlegg for å øke produksjonen selv i år med dårlige markedsforhold.

– Hver gang markedet tar seg opp igjen har vi vært glade for at vi gjorde investeringene slik at vi var godt forberedt til en ny oppgangsperiode. De fem siste årene har vi startet flere nye firmaer under paraplyen vår for å ta hånd om større deler av verdikjeden vår, sier administrerende direktør Lasse Ståløy i RadøyGruppen.

Vestlandsindeks 4/14 har også spurt de 700 bedriftene om å trekke frem hva som vil ha størst positiv påvirkning på 2015. Da svarer 22 prosent endrede offentlige rammebetingelser og 20 prosent bedre tilgang til kvalifisert arbeidskraft.

– Det er interessant å se troen på at de offentlige rammevilkårene vil bli bedre. Også det har kanskje med vestlandsk lynne å gjøre, og vi har sterkere tradisjoner for konstruktivt samarbeid mellom næringsliv og det offentlige her enn man har eller si landet. I tillegg er det kanskje uttrykk for en klokkertro på regjeringen, sier Norman.

De to faktorene bedriftene trekker frem som vil ha størst negativ påvirkning på 2015 er oljeprisen og utviklingen i lønnsnivået.

– Bedriftene har utvilsomt rett i bekymringen for kombinasjonen av lave oljepriser og høye lønninger. Oljevirksomheten har presset lønningene opp, og det er dessverre ingen automatikk i at de vil falle igjen når oljepris og oljeaktivitet synker. Vi vil imidlertid i så fall få lavere kronekurs, og det hjelper noe, sier Norman.