Fakta
Det er Gladmat-festival i Stavanger og NRK har vært på besøk hos Helge Todnem som skal friste med persille på Gladmaten i disse dager. Han er en av 10 storprodusenter av persille i Rogaland.
Kokk Thomas Hoøy og bonde Helge Todnem
Ett tonn persille i uka
- Klimaet her er svært gunstig for persilleproduksjon, forteller Todnem. Vi har sjø på alle kanter, og med milde vintre og tidlig vår kommer vi tidlig i gang og får en lang sesong for dyrking. Men vi dyrker ikke hele året. På høsten tar vi persillen inn på kjølelager og distribuerer til hele landet. Opp til ett tonn persille sender vi ut hver uke, sier Todnem. At Norge er et persille-elskende folk skal Ingrid Espelid Hovig ha mye av æren for, sier han.
Med seg i åkeren har han kokk Thomas Hoøy fra Gastronomisk institutt. Han forteller at persille blant annet ble brukt til å pynte laurbærkranser med i det gamle Hellas.
- Den vanligste bruken i Norge har vært å pynte poteter med, eller å fylle i lammelår sammen med hvitløk, sier han. Men persillen kan brukes til mye mer, og her får du oppskrift på et par retter.
Salsa Verde (grønn saus)
1/2 bunt bladpersille (2 kopper renset blad)
1 fedd hvitløk
1 ss kapers
3 fileter ansjos
1 dl god olivenolje
Ta vekk alle stilkene på persillen
Knus hvitløk, kapers og ansjos i morter
Ha i persillebladene og knus dette mens du tilsetter olivenolje
Kan også lages i kjøkken maskin, da blandes alle ingrediensene sammen
Brukes til :
Salt kjøtt og røkte pølser, grillet fisk og kjøtt, grønnsaksretter, fersk marinert kjøtt og fisk, dip til brød.
Gremolata
1 stk sitronskall
2 fedd hvitløk
1/4 bunt persille (1 kopp rensede blad)
Ta skallet på sitronen med et rivjern
Finkutt hvitløken
Finkutt persillen
Bland sammen
Brukes til :
Strø oppå kokte kjøttretter, stekt fisk og kjøtt
Helge Todnem pleier å lage en
Salat med persille:
2 bunter persille finhakkes
3 tomater kuttes i små firkanter
smak til med salt og pepper
2-3 ss olivenolje
Passer til grillmat og annet kjøtt og fisk
Lyd og foto: Camilla Hatleskog