Pengene renner inn

Helse og skole i Stavanger kommune slipper kanskje nedskjæringer.

Penger
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Stavanger kommune har overraskende fått langt mer skatteinntekter i desember 2007, enn de hadde regnet med. Rådmann Inger Østensjø kunne fortelle kommunalutvalget tirsdag at økningen er på mellom 20 og 25 millioner kroner. Og da har hun tatt forsiktig i.

Viste noe

Skatteinngangen for desember i 2007 var 125 millioner kroner. I desember 2006 kom det inn omlag 44 millioner kroner. Skattekronene som kom inn i 2007 skal nå utjevnes og regnes om, men det blir mer penger i kassen. Noe viste kommuneledelsen om på forhånd, og de siste 20 til 25 millionene kom som en stor overraskelse.

- Det er alltid kjekt for en ordfører at det kommer inn mer penger, sier ordfører Leif Johan Sevland.

Men de ekstra pengene er han langt fra sikker på at kommunen får beholde.

- Dette er helt a-typisk sammenlignet med landet forøvrig. Vi er i en situasjon hvor skatteinngangen skal utjevnes med resten av landet. Hvis det går dårlig for landet så får ikke vi beholde våre penger.

D-dag torsdag

Stavanger har en økning på 8,7 prosents skatteøkning. For landet er gjennomsnittet 1 prosent, og det er lavere enn det regjeringen har beregnet i statsbudsjettet.

Bystyrepolitiker Trond Birkedal fra Fremskrittspartiet mener de økte skatteinntektene må brukes for å skjerme helse og skole for kutt. Torsdag skal formannskapet behandle saken hvor det er foreslått å kutte mellom 20 og 25 millioner kroner.

- Politikerne må finne en annen løsning enn å kutte 22-23 millioner kroner, sier Birkedal.

- Vi er nødt til å skjære ned på driftsutgiftene i kommunen fra 2009 og i årene fremover. Hvis vi ikke kutter nå, får vi en ekstraregning senere, sier Sevland.