NRK Meny
Normal

Pengene er ikke på plass

Stavanger2008 må sette ny norgesrekord i privat pengeinnsamling for å kunne gjennomføre programmet som planlagt.

Stavanger2008, 446 dager igjen den 18. september 2006
Foto: Fra www.stavanger2008.no

- Arbeidet med å skaffe penger vil fortsette til etter at kulturfesten er overstått, og det blir en kjempeutfordring, sier driftsdirektør Cornelius Middelthon.

 - Vi kan ikke bruke penger vi ikke har. Vi gir ikke tilskudd eller signerer kontrakter utover de midlene vi alltid har til rådighet. Her er vi  veldig avhengige  av å ha en god dialog med programavdelingen slik at vi holder igjen helt til vi har bekreftet hvor mye penger vi har.  Det er et prinsipp som vi er helt ufravikelige på, sier Middelthon.

Festen kan bli mindre

Pengeinnsamlingen er ikke en gang halveis. Bare 45 av 100 millioner kroner er på plass. Derfor kan kulturfesten i Stavanger bli mindre omfattende enn planlagt. Budsjettet er på 300 millioner, men det kan bli krympet, sier driftsdirektør Cornelius Middelthon.

- Vi ligger på en sum som vi ikke vil offentliggjøre, men som er lavere enn 300 millioner kroner.  Det er den summen vi nå jobber etter internt.  Og så snart vi får nye sponsorer på plass  økes den summen, sier Middelthon.  

Brukte penger før de kom inn

Hundreårsmarkeringen Norge 2005 mistet kontrollen over pengebruken og gikk på et en durabelig økonomisk smell. Pengene ble brukt før de kom inn. Stavanger2008 har ikke tenkt å gjøre samme feilen. I så fall vil ikke staten betale regningen, sier statssekretær Randi Øverland i Kulturdepartementet.

Stortinget tar ikke regningen

- Ifra Stortinget og departementets side er det gitt klare retningslinjer og beskjed om at en akter å bevilge inntil 100 millioner kroner, men det er under bestemte forutsetninger.  Da er det opp til de lokale å følge opp sine ting.  Det er ikke slik at en da kan slappe av på arbeidet og tro at Stortingen tar regningen, sier Øverland.