Pelsdyrbonde ber til KrF: – Jeg er redd for min og familiens fremtid

Pelsdyrbonde Nikolay Valheim fortviler over at regjeringen vil legge ned pelsdyrnæringen innen 2025. Nå legger han sin framtid i hendene på KrF.

Nikolay Valheim

FRYKTER NEDLEGGELSE: Pelsdyrbonde Nikolay Valheim håper KrF får annullert forslaget om styrt avvikling av pelsdyrnæringen når partiet nå går inn i regjeringsforhandlinger.

Foto: Håkon Vårhus Sagen

– I verste fall går vi konkurs, for hele driften vår baserer seg på minkpelsproduksjon, sier Nikolay Valheim, pelsdyrbonde og eier av Kverme gård på Brusand.

Han håper at KrF, når de nå går inn i regjeringsforhandlinger, kjemper for å annullere Solberg-regjeringens forslag om å avvikle pelsdyrnæringen innen året 2025.

Med et minkhus på nesten 4.000 kvadratmeter med plass til over 20.000 dyr, eier han ett av landets største minkhus.

– Hele næringen er punktert. Det er som om de har stukket hull i en ballong, sier Valheim.

Han håper KrF vil stå opp for pelsdyrnæringen når de nå skal inn i regjeringsforhandlinger, slik at han og familien kan fortsette produksjonen.

Reagerer på miksede signaler

– Nå skal vi gå inn i forhandlinger, så jeg vil ikke gå inn på enkelttema rundt det, men vi har programfesta at pelsdyrnæringa skal videreføres under et strengt kontrollregime, sier landbrukspolitisk talsmann i KrF, Steinar Reiten.

Pelsdyrfarm Valheim

– Vi bruker 15 til 16 sekunder på hvert skinn. Det går vanvittig fort, sier pelsdyrbonde Nikolay Valheim.

Foto: Håkon Vårhus Sagen

– Er dette en viktig sak for KrF?

– Alt som har med landbruk å gjøre, er viktige saker for KrF. Vi anser pelsdyrnæringen for å være en helt naturlig del av norsk landbruk, sier Reiten.

Vil kjempe hardt for avviklingen

Venstre har imidlertid ingen planer om å gå med på å annullere avviklingen:

– Vi skal forhandle på alle områder, men dette er et viktig område for Venstre, sier Kjartan Alexander Lunde, leder for Rogaland Venstre.

Pelsdyrfarm Valheim

– Det er ikke alt her som passer for sarte sjeler, men det er en del av produksjonen vår, sier pelsdyrbonde Nikolay Valheim.

Foto: Håkon Vårhus Sagen

– Venstre har jo allerede fått gjennomslag av Høyre og Frp om at vi skal legge ned pelsdyrnæringen innen 2025, og at det skal gis kompensasjon til pelsdyrbøndene som blir berørt. Det kommer Venstre til å kjempe for at blir videreført, også inn i den nye regjeringen, sier Lunde.

– Fremtiden vår står på spill

Valheim har totalt ti ansatte på gården, i tillegg til familien.

– Våre ansatte vil jo også bli berørt dersom vi må legge ned bedriften. Vi pelsdyrbønder er redde for familiene og hjemmene våre, for nå står fremtiden vår på spill, sier han.