Hopp til innhold

Mener pelsdyrnæringa vil kneble varslere

Ti dyrevernaktivister demonstrerte utenfor Jæren tingrett i Sandnes før rettssaken mot fire medlemmer av «Nettverk for dyrs frihet» startet klokka 09.00.

Markerer motstand mot rettsak i Jæren tingrett

VIDEO: Inne i Jæren tingrett går nå saken mot fire tiltalte dyrevenaktivister. Fra klokka 08 var det protester fra andre medlemmer av organisasjonen «Nettverk for dyrs frihet».

– Vi ønsker å støtte aktivistene som har vært med på å dokumentere dyrs lidelse her i Rogaland, sier en av protestantene, Tor Grobstok.

Fire medlemmer av organisasjonen er tiltalt for innbrudd og kan måtte betale 255.000 kroner i erstatning til en pelsdyrbonde i Sandnes.

De er tiltalt etter straffelovens paragraf 142: «for å ha banet seg adgang til hus, veg å beskadige gjenstand som var egnet til beskyttelse mot inntrengen.»

Ble stanset av naboene og tatt av politiet

Natt til 19. juni 2013 brøt de fire aktivistene fra «Nettverk for dyrs frihet» seg inn på en minkfarm på Figgjo i Sandnes. De ble tatt av politiet etter å ha blitt stanset av naboene til minkfarmen.

Det er myndighetene som har tatt ut tiltalte mot aktivistene. Dette er en straffesak, og ikke en sivilsak.

– Har du forståelse for at det blir rettssak etter hendelsen?

– Innbrudd virker som et feil begrep. Det er snakk om å ta ut fire skruer fra en lås. Det var nødvendig for å få dokumentert forholdene der, sier Grobstok.

– Vil få fram det pelsdyrnæringen vil skjule

– Med denne demonstrasjonen ønsker vi å få ut hva pelsdyrnæringen ønsker å skjule. Rettssaken vitner om nettopp dette, at de ikke ønsker å få informasjon om dyreholdet ut til media, legger han til.

Hør hele intervjuet med Grobstok her:

Vil ha 255.000 i erstatning

Påtalemyndigheten mener dyrevernerne skal betale en erstatning på 255.000 kroner til pelsdyrbonden, Lodve Haaland, leder i Rogaland og Hordaland pelsdyralslag.

– Summen speiler kostnadene med smittervern. Det er strenge rutiner før en kan gå inn i en pelsdyrbestand, og det måtte derfor iverksettes en rekke tiltak for å avdekke om bestanden ble smittet, har politiadvokat Mina Kristin Rød tidligere uttalt til NRK.

Flere pelsdyrbønder fra Sandnes og omegn har møtt opp inne i rettslokalene for å overvære saken mot de fire aktivistene.

Pelsdyrbønder i rettsalen

PELSDYRBØNDER: Fra venstre: Jan Arild Seldal (Sandnes), Magne Henry Grude (Bjerkreim), Ove Oftedal (Sola), Per Haugstad (Hommersåk) og Erik Eidsvig.

Foto: Mathias Oppedal / NRK