NRK Meny
Normal

Rødt-politiker på Snapchat: «På tide med forbud»

Det sier seg selv at alle ikke får godt nok stell, mener Rødt-politiker Truls Drageset Dydland om minkfarmen.

Truls Drageset Dydland

«På besøk på pelsdyrfarm. På tide med forbud», skriver Truls Drageset Dydland (Rødt) på Snapchat til noen venner. Han er bekymret for antall mink per ansatt hos oppdretteren i Sola.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Listetoppene i Rogaland er på #rogavalg-busstur med NRK Rogaland og Stavanger Aftenblad, og klokken 09 onsdag stoppet bussen på en pelsdyrfarm i Sola kommune.

Pelsdyr

En av de firbente hos pelsdyrbonde Bengt Oftedal i Sola.

Foto: Gunnar Morsund / NRK
Hanna Marcussen helsar på pelsdyroppdrettaren

Oftedal tar imot Hanna Marcussen (MDG) og de andre listetoppene fra Rogaland.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

– Kjenn denne herlige jærlukta, sier Geir Pollestad (Sp) når bussen ankommer farmen.

– Tre ansatte og 18.000 dyr

– Det lukter penger og god industri, mener Solveig Horne (Frp), men Rødts Truls Drageset Dydland synes ikke lukten er så god.

– Den er ikke bra for miljøet. Det er masse utslipp i landbruket, sier Dydland.

Vel inne på gården på Byberg i Sola, tar Rødt-politiker Truls Drageset Dydland et bilde av minken med mobilen sin, sender det til en vennegruppe via direktemeldingstjenesten Snapchat og skriver «På besøk på pelsdyrfarm. På tide med forbud».

– De har 18.000 dyr på tre ansatte. Det sier seg selv at ikke alle får et godt nok stell. Det ene alternativet er å forby det, og det andre er å øke subsidiene for å få flere ansatte, mener Dydland.

– Må satse på dem som driver stort

– Dette er en industri som ikke har noe for seg, og vi vil heller bruke de 44 millionene som vi subsidierer minkfarmene med, til å legge om driften til matproduksjon.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Onsdag tar NRK og Stavanger Aftenblad med seg listetoppene fra Rogaland på politisk cruise i sørfylket. Etter turen gjennom rushtrafikken besøkte de en pelsdyrfarm.

VIDEO: Bengt Oftedal på Byberg i Sola driver minkoppdrett, og tok imot ni listetopper og et kobbel NRK- og Stavanger Aftenblad-journalister.

Horne fra Frp mener også at støtten til pelsdyrnæringen må avvikles, men ønsker å opprettholde næringen.

– Her driver de så stort at de klarer seg uten subsidier. Vi mener vi må satse på dem som driver stort, og de som ønsker å være heltidsbønder. Her på Jæren er dette en viktig næring, sier Horne.

Det er Aps Eirin Sund enig i, men hun vil ikke kutte støtten.

– Når vi vet hvor vanskelig bøndene har det økonomisk, kan vi ikke kutte denne viktige inntektskilden, som sikrer at de kan produsere mat i tillegg, sier Sund.

Mener det passer med bruk-og-kast-samfunnet

Pelsdyrbonde Bengt Ove Oftedal driver minkfarmen sammen med sønnen sin. Han argumenterer for at Norge er et svært godt land for denne industrien.

– Vi har for eksempel et mye bedre fôr enn andre land. I Norge spiser vi lite av en kylling. Resten av kjøttet kan vi bruke i fôret til minken.

I tillegg til at pelsdyrindustrien er tjent med bruk-og-kast samfunnet i Norge, mener oppdretteren at det fins flere naturlige grunner til å ha oppdrett her.

– Klimaet er veldig gunstig for oppdrett av mink. Du får ikke så flotte dyr på en farm i et land med 40 grader om sommeren, sier Oftedal, som også mener at kunnskapsnivået om slik oppdrett er høyere her enn i andre land.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold