Hopp til innhold

Påsken gir forlenget liv til verpehøns

Nordmenn spiser 30 millioner egg i påsken. Derfor får verpehønsene leve tre uker lenger enn vanlig.

Høns

Verpehøns er kanskje de aller travleste blant oss nå før påske? Vanligvis blir de slaktet etter 78 uker, men på grunn av påsken får de leve ekstra lenge. Hver høne leverer i underkant av 20 ekstra egg på grunn av dette.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Mange forbinder påsken med egg, og det merkes på forbruket: Ifølge tall fra hovedorganisasjonen Virke, spiser vi 30 millioner egg i påsken (ekstern lenke).

Det er dobbelt så mye som ellers i året, og betyr spesielt én ting: Hektiske dager for alle landets verpehøns.

– Hønene må yte en ekstra innsats i forbindelse med påsken. Vanligvis blir de slaktet når de er 78 uker gamle, men rundt påske får de leve i tre uker ekstra, sier Tone Steinsland, nestleder i Norsk Fjørfelag.

Legger egg nesten hver dag

Tone Steinsland, daglig leder i Steinsland Rugeri

Tone Steinsland er nestleder i styret i Norsk Fjørfelag og daglig leder i Steinsland Rugeri på Jæren.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Steinsland er også daglig leder i Steinsland Rugeri på Jæren, og har 7.500 høns på gården. Hun forteller at inngangen til påske alltid er en hektisk tid.

– I alle år har vi pakket egg for harde livet før påske.

Verpehøns kan fint legge egg hele livet, og de legger som regel seks egg i uka.

Men på slutten av livet leverer verpehønsene større egg med mer porøst skall. Da er det på tide å slakte hønene.

Har alltid spist mange påskeegg

Jorunn og Jan Thorsdal

Jorunn Thorsdal lager veldig gode pannekaker, ifølge ektemannen. De er begge vant til å spise mye egg i påsken.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Egget har hatt en sentral plass i påsken i mange år, fordi det symboliserer både nytt liv og fruktbarhet.

For mange nordmenn henger det nok også sammen med faste tradisjoner som vi forbinder med høytidene.

– Sånn har det vært i mange år. Vi bruker mye egg i påsken, slår Jorunn Thorsdal fast.

Sammen med ektemannen Jan Thorsdal har hun begynt på påskehandelen. Og egg må de to ha.

– Vi har egg nesten hver dag i påsken. Også lager vi pannekaker, veldig gode pannekaker, forsikrer han.

Produksjon av egg på Vik gård på Jæren

På Vik gård på Jæren gjør både 7.500 verpehøns og Astrid Vik sitt for at alle disse pakkene med egg skal kunne sendes ut til forbrukerne. Nordmenn spiser dobbelt så mange egg i påsken som ellers i året.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Fra utskjelt til hyllet

På 1980-tallet var egget utskjelt og lite populært. Årsaken var den mye omtalte faren for høyt kolesterol og hjerteinfarkt hvis man spiste mange egg.

Nå er faren for lengst avblåst, og det merker eggprodusentene.

– Egg er blitt trendy, også i Norge. Men både svenskene og danskene spiser mer egg enn oss, sier Steinsland.