NRK Meny
Normal

Pasienter skrives ut for tidlig

Pårørende reagerer på at pasienter blir skrevet ut for tidlig fra Stavanger Universitetssjukehus.

Fulle korridorer på Stavanger Universitetssjukehus
Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Den siste tiden med mange pasienter på gangen ved Stavanger Universitetssjukehus har fått sjukehuset til å jobba ekstra hardt for å få skrevet ut pasienter.

Men det fører til at pasienter blir skrevet ut før de er friske nok, mener Tove Lervig. Far hennes ligger nå på sjukehushotellet, etter at Lervig først fikk beskjed om at han skulle sendes hjem.

Brannfaren

- Den ene dagen fikk sjukehuset besøk av branntilsynet. Da var faren min frisk nok til å sendes hjem. Dagen etter var han ikke frisk nok, sier Lervig.

Informasjonssjef Elisabeth Schanche ved Stavanger Universitetessjukehus bekrefter at blant annet brannfaren har ført til sjukehuset har bestrebet seg ekstra for å få sendt pasienter hjem.

- Vi har hatt ekstra fokus på å få skrevet ut pasienter som er friske nok, sier Schanche. 

Ingen god løsning

Nå var ikke far til Tove Lervig så ferdig behandla at han kunne sendes hjem. Han ble i stedet sendt til sjukehushotellet. Datteren synes ikke dette er noen god løsning.

- Han ble sittende alene uten å spise. Han måtte hente maten selv. Det klarte han ikke, så da jeg kom opp måtte jeg hente mat. I resepsjonen sa de at hvis han ikke klarte å hente maten selv, var han ikke frisk nok til å bo på pasienthotellet. 

Skal ikke være press

Elisabeth Schanche kjenner ikke denne konkrete saken, men sier på generelt grunnlag at de som ikke er fornøyde må ta dette opp med sjukehuset. Hun håper pårørende og pasienter ikke føler den vanskelige situasjonen som et press. Men Tove Lervig opplevde sjukehusets utskrivingsiver som nettopp det.

- De er så opptatt av brannfaren ved å ha korridorpasienter. Men jeg tror det er større sjanse for at pasienter dør av å bli sendt hjem syke enn at det blir brann på sjukehuset.