NRK Meny
Normal

Pakker inn snøen til vinteren

Tjørhom-fjellet skisenter pakker inn snøen med duker for at den skal overleve sommeren. Sånn sikrer de seg en tidligst mulig åpning til vinteren.

Vil bevare snøen

På Tjørhom-fjellet skisenter driver de nå en uvanleg aktivitet.

Foto: Privat

– Jeg hørte første gang om disse mattene da jeg for ti år siden jobbet i Sveits, sier Anita Buckley, daglig leder i Tjørhom-fjellet skisenter i Sirdal.

Og endelig har hun fått fatt i noen til eget bruk. Fredag la Buckley og kollegene mattene over snøen på toppen av Tjørhom-fjellet. Planen er å bevare mest mulig til over sommeren. Totalt seks dekar med snø skal pakkes inn.

– Det er for å sikre en tidlig start. De siste to siste årene har vi hatt vanvittige snømengder, men vi vet jo aldri hvordan neste vinter blir – det kan bli et kaldt år med lite nedbør, sier hun.

Ble testet i OL i Sotsji

Med mattene plassert over snøen, lover den østerrikske produsenten at maks en meter forsvinner over sommeren. Mattene skal ha blitt brukt under OL i solvarme Sotsji.

– Vi håper med dette å kunne åpne kanskje to helger tidligere, noe som betyr vanvittig mye for oss i denne bransjen, sier Buckley.

Tjørhomfjellet - skitrekket står

Slik så det ut i Tjørhom-fjellet skisenter i mars i år.

Foto: Anne Vestbø Kyllingstad

Prislappen på 200.000 kroner blir da liten, påpeker den daglig lederen.

– 200.000 er jo ikke mer enn hva vi tjener på en lørdag i desember, så det er fort spart inn. Dette er små kostnader i forhold til å legge opp snøhauger med maskiner, sier Buckley.

Det blåser på toppene

Det er på toppen av Tjørhom-fjellet at det er vanskeligst å få snø tidlig om vinteren. Derfor legges mattene her.

– Dette fordi det tidlig om vinteren er kaldest nede, men varmest på toppen. Og så er det vanskelig å lage kunstsnø på toppen siden det blåser så mye, forklarer Buckley.