Vil ha denne sporten inn i idrettsforbundet

Norges Paintbalforbund ønsker at actionsport skal bli tatt seriøst. Forbundet vil ha statsstøtte og bli medlem av Norges Idrettsforbund.

Paintball

Norges Paintballforbund sliter med mangel på tilskudd fra Kulturdepartementet. Nå vil forbundet få actionsporten inn i Norges Idrettsforbund, i håp om å få statsstøtte. (Illustrasjonsfoto)

Foto: SAJJAD HUSSAIN / AFP

– Jeg tror politikere mener at paintball er noe som foregår på utdrikningslag, og at det kun er om å gjøre å skade hverandre, sier Liv Schønhardt Westgård i Norges Paintballforbund.

Forbundet merker en økende interesse for sporten. Likevel sliter de med å bli tatt seriøst av politikerne, noe som fører til at de kan se langt etter økonomisk støtte.

– Hadde politikerne satt seg mer inn i sporten, hadde de forstått at dette er et lagspill og en gentleman's sport med høy intensitet som varer over tid, sier hun.

Flere avslag

Flere ganger har forbundet søkt om økonomisk støtte til Kulturdepartementet. Men siden Norges Paintballforbund ikke er en del av Norges Idrettsforbund, har søknadene endt med avslag gang på gang.

Les også: Skyter elg med paintball

Nå ønsker hun at Norges Idrettsforbund tar actionsporten under vingen, eller i alle fall behandler søknadene profesjonelt.

– I stortingsmeldingen står det at tilskudd også kan gis til andre sammenslutninger. Er ikke paintball da en annen type sammenslutning som mange ungdommer driver med?, spør Westgård.

Ber om en gressmatte

Paintball Knut Fredrik Lea

Knut Fredrik Lea er paintballutøver på høyt nivå. Alt som trengs er en gressmatte, men enn så lenge er ikke politikerne villige til å åpne lommeboka.

Foto: Hanne Høyland/NRK

– Vi trenger tilskuddene veldig sårt.

Ordene tilhører Knut Fredrik Lea. Han spiller paintball på høyt nivå, og deltar på proffturneringer i utlandet.

– Jeg håper at med litt hjelp fra regjeringen, så kan vi få i gang et bedre tilbud. Det er mange andre organisasjoner som får tilskudd når de søker, sier Lea, som også er på det norske landslaget i actionsporten.

Han er skuffet over at søknadene ikke bli klubbet gjennom, for det er ikke så mye å be om, mener Lea.

– Det eneste vi søker om er en gressmatte. En eller annen plass i Rogaland eller Stavanger. Dessverre er det ikke så mye interesse fra regjeringen å bygge opp om paintballmiljøet, sier han.

– Heldigvis har vi ildsjeler som står på, legger han til.

Paintball

Paintball er en voksende sport, men forbundet ikke er underlagt Norges Idrettsforbund. Det gjør det vanskelig å søke om økonomisk støtte.

Foto: Hanne Høyland/NRK

– Paintball er idrett

Ifølge Westgård kan se ut som hovedproblemet ligger i hva som defineres som idrett og ikke.

– Politikerne sier i stortingsmeldingen at de vil satse på idretten, men det virker som om idrett kun kan bedrives innenfor Norges Idrettsforbund, sier hun.

Lea er ikke i tvil om at paintball er en idrett. Det burde ikke spille noen rolle om paintballforbundet var med i Norges Idrettsforbund eller ikke, mener han.

– Det er mye springing, pusting og pesing. Paintball på turneringsbasis er sammenlignbart med andre idretter, sier Lea.

Westgård mener dette er et stort problem for flere action-sporter, og håper det i fremtiden kan bli lettere for idrettsutøvere å få støtte, uansett hvilken idrett de kommer fra.

– Jeg spør bare om hjelp på vegne av ungdommen. Hvem kan hjelpe oss, hvis ikke regjeringen kan gjøre det?, avslutter hun.