På vikingtokt i Atlanteren

Vikingskipet Draken Harald Hårfagre begynner å ta form i Haugesund. Om bare noen uker skal det være klart for en tur over Atlanteren.

Draken Harald Hårfagre
Foto: Draken Harald Hårfagre

Det hamres og skrus det på Vibrandsøy i Haugesund for at skipet Draken Harald Hårfagre skal bli klar for langtur.

– Vi skal først til Island, så til Grønland, Newfoundland, også blir den første store havnen vi når på andre siden er Quebec City i Canada. Deretter skal vi seile opp i de store sjøene som ligger mellom USA og Canada, sier kaptein Bjørn Ahlander.

Tøff tur

Han innrømmer at turen kan bli en hard påkjenning for mannskapet på 32 personer.

Bjørn Ahlander

Kaptein Bjørn Ahlander sier det er viktig å ha respekt for hav og vind.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Det er et åpent skip, vi sover i telt, og vi skal gjennom veldig kalde og farlige farvann. Det blir mye regn og vær, og vi skal leve ombord i lange tider av gangen. Så det er den største utfordringen, sier Ahlander.

Draken hadde sin første lange tur i 2014, da den seilte til Liverpool. Da fikk turen en bråstopp fordi masten knakk. Etter det har skipet ligget på land i lang tid, for å få en oppgradering.

– Vi oppdaget noen svakheter som vi følte at vi måtte gjøre noe med. Det har vi nå gjort, og vi har lagt inn litt større tre og mer styrke i båten, sier Arild Nilsen som er skipsbygger.

Sommerfugler i magen

Skipsbyggeren er blant mannskapet som skal være med på turen.

– Det blir et eventyr tror jeg, det blir veldig spennende. Det blir litt sommerfugler i magen, for vi vet jo aldri hva som møter oss. Det blir nok en fantastisk tur tror jeg, sier Nilsen.

Planlagt avreisedato er 24. april.

– Jeg er ikke nervøs. Jeg har et helt liv bak meg hvor jeg har jobbet på skipsfartsøy, og jeg har seilt fra Kina og tilbake. Men jeg har stor respekt for hav og vind, og vi har mange sikkerhetsrutiner som vi skal trene mye på. Så respekt skal man ha, men nervøs skal man ikke være når man skal være med på noe som dette, sier kaptein Ahlander.