Hopp til innhold

På verstinglista over antall arbeidsledige

Haugesund er en av kommunene med høyest antall arbeidsledige i landet. Nå vil Næringsforeningen ha svar fra NAV på hvorfor det er slik

Haugesund har en arbeidsledighet på 6,3 prosent og er byen med flest uten arbeid. Ensidig næringsliv og mange med lav utdannelse er noe av årsaken. Nå ber Næringsforeningen NAV finne ut mer om den høye ledigheten.

Øyvind Skjold mista jobben sin på grunn av nedgangstidene i oljeindustrien. Nå er han en av svært mange arbeidsledige i Haugesund.

– Vi vil ha en analyse av tallene. Gjennom flere år har vi vært høyt opp på denne lista. Det er en jobb å gjøre med å få kartlagt hvorfor det er slik. Det er først når vi har detaljene at vi kan sette i gang tiltak for å bedre situasjonen, sier administrerende direktør Egil Severeide i Haugesundregionen Næringsforening.

Haugesund er den bykommunen i Norge med høyeste arbeidsledighet med sine 6,3 prosent ledige.

Januarstatistikken fra NAV plasserer Haugesund på delt åttende sisteplass av alle landets kommune. Bare i enkelte småkommuner er situasjonen verre.

Egil Severeide

Egil Severeide i Haugesundregionen Næringsforening ønsker svar på hvorfor Haugesund over tid skiller seg dårlig ut på statistikken over arbeidsledige.

Foto: arkiv / NRK

Mange høyt utdanna flytter ut

NAV-direktør i Rogaland, Truls Nordahl, lover å se nærmere tallene fra Haugesund.

– Ja, absolutt. Vi tar denne utfordringen. Vi skal prøve å sette lys på hvorfor Haugesund alltid, både i gode og dårlige tider, har en høyere ledighet enn områder rundt.

NAV-direktøren skisserer følgende mulige forklaring:

– Haugesund eksporterer mange høykompetente personer fordi de ikke har arbeidsplasser til å beholde dem. Dermed har kommunen fått en lavere andel med høyt utdanna personer, sier Nordahl.

Nordahl sier han vil sette seg ned med sine spesialister på fylkeskontoret for å analysere saken. Et svar vil komme om mellom fire til seks uker, anslår han.

Truls Nordahl

– Aibel er en stor motor i Haugesund. Når den svinger, går det bedre i byen også, sier NAV-direktør Truls Nordahl.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Store forskjeller på Haugalandet

Blant tallene som må analyseres er Haugesunds arbeidsledighet kontra nabokommunene, mener Severeide.

– Hvis vi ser på Tysvær, Vindafjord og Bokn, ligger de på to til tre prosent. Karmøy ligger på 4,9 prosent arbeidsledige, sier han.

I Sauda og Suldal er det langt bedre forhold. Kommunene skiller seg positivt ut med få arbeidsledige.

NAV-direktøren i Rogaland er overraska over at tallene er så forskjellige mellom Haugesund og nabokommunene.

– Nå skal vi se på hva dette kan skyldes. Det er litt ulik næringsstruktur i kommunene. Haugesund har oljeserviceselskapet Aibel. Dette er en stor motor, så når den svinger, går det bedre i byen også, sier han.