NRK Meny
Normal

Dykker etter årsaken til Super Puma-havariet

Eksperter mener de har funnet ut hvor den svarte boksen i Super Puma-helikopteret som styrtet utenfor Shetland sist fredag er.

Super Puma-helikopteret i sjøen

Dette helikopteret gikk ned utenfor Shetland på fredag. Nå leter dykkere etter årsaken til havariet.

Foto: Coast Guard / ITN

Fire mennesker døde i da et Super Puma L2-helikopter havarerte utenfor Shetland fredag 23. august. De skulle fraktes fra den norskeide plattformen Borgsten Dolphin til land.

Nå mener eksperter å ha funnet ut hvor den svarte boksen i Super Puma-helikopteret som havarerte befinner seg. Det er ventet at funnet av boksen vil oppklare årsaken til havariet.

Boksen sender fortsatt signaler fra havbunnen, men harde værforhold gjør letearbeidet vanskelig, melder Sky News.

Dykkere leter nå i et område tilsvarende en halv fotballbane og har fortalt Sky News at det er en 50 prosents sjans for å finne boksen.

Helikoptre satt på bakken

Etter ulykken ble norske CHC Helikopterservice sine fem helikoptre av den typen satt på bakken.

Super Puma-helikoptre av typen EC225 har sto lenge på bakken etter en ulykke utenfor Skottland i fjor høst. I juli ble helikoptrene friskmeldt og satt inn igjen i helikoptertrafikken på norsk sokkel.

I går krevde oljefagforeningen Safe at flere typer Super Puma-helikoptre, som har vært involvert i flere ulykker den siste tiden, settes på bakken. Men utfallet ble motsatt, og alle Super Puma-helikoptre på norsk sokkel er nå satt i drift.