Hopp til innhold

På denne skolen har munnbind blitt skikkelig «poppis»: – Vi er stolte

De oppdaterte smittevernveilederne, som gjelder fra i dag, åpner for bruk av munnbind på ungdomsskoler. På Haraldsvang ungdomsskole har bruken blant elevene allerede tatt av.

haraldsvang ungdomsskole

SMITTEVERN I HØYSETE: På Haraldsvang ungdomsskole bruker de aller fleste munnbind i fellesarealene.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Jeg er positivt overrasket. Jeg hadde ikke trodd at det skulle bli tatt såpass seriøst som dette, sier Elina Kallevik.

Hun går i niendeklasse på Haraldsvang ungdomsskole. I skolegården og i fellesarealene her kryr det av lyseblå munnbind.

Det har rett og slett blitt skikkelig populært.

– Her er det lav terskel for å bruke munnbind. Selv om det bare er en anbefaling, er det utstrakt bruk. Jeg synes det er veldig imponerende, sier avgangselev William Rong Koppang.

Elina Kallevik

– Det er veldig fint å se, sier Elina Kallevik.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Bruker 20.000 kroner i uka

Mary Anne Vestre er rektor på ungdomsskolen i Haugesund, og anslår at rundt 70 prosent av elevene på skolen bruker munnbind i fellesarealene.

– Det er vi stolte over. Vi ser at bruken har økt hver dag etter påske, sier hun.

Mary Anne Vestre, rektor Haraldsvang ungdomsskole

Rektor Mary Anne Vestre er stolt over skolen sin.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Skolen legger til rette ved å dele ut gratis munnbind til alle elever og ansatte.

– Vi kjøper inn munnbind for rundt 20.000 kroner hver uke. Vi deler ut en pakke med ti munnbind til alle elevene, og dette skal vare én uke. Har elevene behov for mer, så får de selvsagt det, sier Vestre.

– Hvorfor gjør dere dette?

– Først og fremst for at elever og ansatte ønsker å komme på gult nivå så fort som mulig, og da er dette en del av dugnaden. Vi tar smitten på alvor, sier rektoren.

I Haugesund har smittetrykket vært høyt den siste måneden, og før påske holdt også skolene her stengt. Denne uken åpnet derimot skolene på rødt nivå.

Gerd Helene Hystad og Selma Holm Alsaker tar smittevern på alvor.

Gerd Helene Hystad og Selma Holm Alsaker tar smittevern på alvor.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Får ros av FHI

Overlege i Folkehelseinstituttet, Ernst Kristian Rødland, skryter av de ansatte og elevene på Haraldsvang ungdomsskole.

– Hvis det er veldig populært blant de unge å følge smittevernrådene, så er selvfølgelig det helt supert. Jeg synes det er et kjempeflott initiativ, så lenge de også følger de andre rådene, sier han.

Overlege i Folkehelseinstituttet Ernst Kristian Rødland.

Overlege i Folkehelseinstituttet Ernst Kristian Rødland er klar på at munnbind ikke må bli en hvilepute. Det skal ikke erstatte andre råd, men være et tillegg.

Foto: Maria Gran / NRK

Rødland forteller at det viktigste rådet fortsatt er å holde avstand. Bruk av munnbind er et ekstra smitteverntiltak, og ikke ment som en erstatning av andre råd.

– Det er store diskusjoner rundt effekten av å bruke munnbind, og vi vet ikke helt sikkert hvor mye det beskytter mot smitte. Det som er avgjørende er å følge alle smittevernrådene, for det er summen av tiltakene som er viktigst, sier han.

FHI-overlegen understreker også viktigheten av å bruke munnbindet riktig.

– Hvis ikke gir det ingen effekt, og kan i verste fall virke mot sin hensikt. Vi har ikke tall på hvor mange nordmenn som bruker munnbind, men den generelle observasjon er at bruken er variabel. Her finnes det nok også geografiske forskjeller, sier Rødland.

Haraldsvang ungdomsskole

Munnbind kan anbefales utenfor undervisningen, for eksempel i friminuttene og på vei til klasserommene, og skal være frivillig og gratis.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Vi er redde for nye utbrudd

Koppang og Kallevik forteller at det etter smitteutbruddet på Haugalandet har blitt mer normalt å bruke munnbind enn å la være.

– Det er betryggende å vite at folk tar ansvar for hverandre. Det handler ikke kun om å beskytte seg selv, men også andre, sier Kallevik.

De muterte virusvariantene er mer smittsomme, noe som gjør at det har vært flere utbrudd på skoler rundt omkring i hele landet den siste tiden.

William Rong Koppang.

William Rong Koppang er overrasket over hvor mange som bruker munnbind.

Foto: Thomas Halleland / NRK

I forrige uke var det mest smitte i aldersgruppen 13–19 år i Norge.

– Vi bruker munnbind for å holde smitten nede. Vi er redde for at det skal komme utbrudd, men sjansen for det minker når folk tar anbefalingene så seriøst som dette, sier Koppang.

I de oppdaterte smitteveilederne, som gjelder fra 12. april, åpnes det for bruk av munnbind både på videregående skoler og ungdomsskoler.

Munnbind anbefales ikke for barn under 13 år.