Hopp til innhold

P-pillen gjør deg utsatt i solen

P-pille-brukere bør bruke høyere solfaktor enn andre, mener Apotekforeningen.

Oda Bente Riska

Informasjonsfarmasøyt Oda Bente Riska leser på pakningsvedlegget til en p-pille.

Foto: Lise Andreassen Hagir / NRK

Brukere av prevensjonspillen tåler mindre sol enn andre. Det er fordi hormonforandringer kan gjøre at man blir mer lysømfintlig, og lettere får pigmentflekker i ansiktet.

– Aldersgruppen som bruker p-piller er ikke interessert i å lese pakningsvedlegg. Når du leser det som står her så står det om flere forskjellige bivirkninger, men det er ikke nevnt at du kan få pigmentflekker, forklarer Informasjonsfarmasøyt Oda Bente Riska, ved Vitus Apotek i Stavanger

Trenger høyere solfaktor

Solkrem

Apotekerforeningen mener p-pille-brukere behøver høyere faktor enn andre i solen.

Foto: Lise Andreassen Hagir / NRK

Hun er overrasket over at denne informasjonen er utelukket fra vedlegget. I følge Riska, og Apotekerforeningen bør p-pille-brukere være klar over at man behøver høyere solfaktor enn andre.

– De som bruker p-piller er utsatt for å få pigmentflekker, det som kalles melasma, spesielt i ansiktet. Det er litt usikkert hvor mange som egentlig får dette, men kilder opplyser at mellom 3 og 29 prosent av de som bruker p-piller kan få pigmentflekker, sier fagdirektør i Apotekforeningen Hilde Ariansen.

Hormonene gir pigmentflekker

Grunnen til at brukerne av p-piller er mer utsatt er det høye hormoninnholdet i tablettene. Det er forskjell på hormoninnholdet i ulike typer p-piller og derfor også noe forskjell på solvirkningen. Alternativet mini-pillen har vesentlig mindre hormoninnhold.

– Det er på grunn av økt hormonmengde i blodet. Det er økte mengder av østrogen og progesteron, men man vet ikke akkurat hvorfor det gir pigmentflekker, sier Ariansen.

Gjør det noe, eller er det kun kosmetisk?

– Det er ikke farlig, så det er et kosmetisk problem. Likevel kan det bli ganske mye hos noen, og da vil det oppleves ganske vanskelig, forklarer hun.

310 000 p-pille-brukere

I 2010 var det drøyt 310 000 brukere av p-piller i Norge, og 28 000 av disse er bosatt i Rogaland. Det gir grunnlag for mange pigmentflekker, og i tillegg mener farmasøytene at målgruppen for p-pillen er ekstra utsatt.

– Det er ikke alltid de tenker på at de soler seg i det hele tatt. De er bare ute, og så er det sol. Å smøre seg tidlig nok i forhold til når du går ut, men høy nok faktor, og ofte nok, er nok et problem for unge spesielt, sier informasjonsfarmasøyt Oda Bente Riska.

Faktor 30 i ansiktet

Apotekforeningen legger til at faktor 30 i ansiktet er anbefalt for p-pille-brukere. Riska har troen på at mer og bedre informasjon kan hjelpe.

– Det er nok mer fokus på å se pene ut her og nå, enn det som skjer om ti og tjue år, men akkurat pigmentflekkene er her og nå. Jeg tror faktisk at dette er et råd som vil gjøre at de beskytter seg mer. De har jo ikke lyst på flekker, sier Riska.

Gjelder også gravide

Hormoninnholdet i kroppen som dannes under graviditet er enda høyere enn det man får gjennom bruk av p-piller, og denne gruppen bør også være svært forsiktig i solen.