Hopp til innhold

– Vi står fremdeles langt nede i kjelleren

Milliardunderskuddet i Statoil var langt verre enn ventet, og YS-leder i Statoil, Bjørn Asle Teige, tror ikke på bedring med det første.

Bjørn Asle Teige
Foto: Ole Andreas Bø

I dag ble Statoils resultat for andre kvartal lagt frem. Tallene viser et underskudd før skatt på 302 millioner dollar. Dette tilsvarer rundt 2,6 milliarder kroner.

– Vi var overrasket over at det gikk i minus dette kvartalet. Vi hadde trodd at høyere oljepriser hadde vært med å løfte det litt, sier Bjørn Asle Teige, hovedtillitsvalgt i fagforeningen YS i Statoil.

Verre enn forventet

Analytikerne hadde spådd en halvering av Statoils resultat for andre kvartal. Tallene som ble lagt frem onsdag viser imidlertid en nedgang på 68 prosent for justert driftsresultat, fra 2,8 milliarder dollar i andre kvartal i fjor til årets 913 millioner dollar.

– Det sier noe om situasjonen vi er i. Noen sier at bunnen er nådd og at vi er på vei oppover. Det er vi ikke. Vi står fremdeles nede i kjelleren, og kapasiteten i hele bransjen er sannsynligvis for høy enda, sier Teige.

Ifølge konsernsjef, Eldar Sætre, har den fallende oljeprisen noe av skylden for det dårlige resultatet.

– Selskapet styres av en bestemt strategi, så sånn sett har vi vedtatt som selskap å være i den situasjonen vi er i. Oljeprisen styrer vi ikke, men vi må være så gode at vi klarer lavere oljepriser også, sier Teige.

– Dårlige investeringer

Teige mener at selskapets kostbare investeringer i utlandet, som har vist seg å gi mindre avkastning enn planlagt, har påvirket resultatet.

– Selskapet har solgt gode, lønnsomme prosjekt på norsk sokkel og kjøpt ulønnsomt i utlandet. Det gjør at balansen blir dårligere.

Blant annet har Statoil gjort store investeringer i USAs oljeskiferindustri som i senere tid har vist seg å være lite lønnsomme.

– Vi har solgt rundt 150.000 fat per dag fra norsk sokkel, men vi sitter med ting som ikke gir oss noe fra utlandet.

Flere kutt

Statoil varsler nå kutt i både investeringer og leteaktivitet i 2016. Letekostnadene skal nedjusteres fra 2 milliarder dollar til 1,8 milliarder dollar, mens investeringene reduseres fra 13 milliarder dollar til 12 milliarder dollar.

Dette kommer i tillegg til kuttene selskapet allerede har gjennomført. Teige frykter det kan bety flere nedbemanninger i selskapet.

– Dette har betydning for sysselsettingen, og kjøp av varer og tjenester som blir holdt tilbake. Ifølge prognosene er budsjettene lavere for 2017 enn 2016, så det ser ikke ut til å lysne enda, sier Teige.

Flere nyheter fra Rogaland