Svenskene har klart å friste norske ingeniører

En frierferd til Norge for å hente ingeniører, begynner å gi resultater. Svensk bilindustri er overrasket over hvor god respons de har fått.

Anna-Carin Herdebrant er virksomhetssjef hos Lernia utbildning

Anna-Carin Herdebrant og hennes kolleger hos Lernia skal snart ta imot en hel skoleklasse med oljeingeniører som skal omskoleres til å jobbe med bil.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Dette hadde vi aldri våget å håpe på. Det er så stas, sier Anna-Carin Herdebrant i omskoleringsbedriften Lernia i den svenske byen Trollhättan.

Bedriften har sammen med den svenske arbeidsformidlingen, Trollhättan kommune og Nav vært i Stavanger og Sandvika på jakt etter oljeingeniører som kan tenke seg å heller jobbe med bil. For mens ledigheten er høy blant oljeingeniører i Norge, så trenger bilindustrien i Trollhättan omtrent 500 ingeniører.

Til nå har over 100 ingeniører vist interesse. I august starter en hel skoleklasse med omskolering for å gå fra å bygge offshoreutstyr til å bygge bil.

– Mange ser på ordningen som en kjempemulighet til å ta seg inn i det svenske arbeidslivet, mener Herdebrant.

I direkte kontakt med bedrifter

For erfaring fra arbeid i «oljå», kan videreføres til bilindustrien. Og dersom ingeniørene ikke har den riktige kompetansen til å gå rett over i ny jobb, blir omskoleringa betalt av den svenske stat.

– Vi har fått langt flere ingeniører enn vi tenkte på forhånd. Positivt overrasket, sier Arne Arvidsson i Arbetsformedlingen i Trollhättan.

Marie Thorén, Anna-Carin Herdebrant og Arne Arvidsson

Arne Arvidsson i Arbetsformedlingen (t.h) sammen med Marie Thorén og Anna-Carin Herdebrant.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Et titalls av ingeniørene som nå kan være på vei til Sverige, er i direkte kontakt med bedrifter.

Nå vurderer flere flytting

Prosjektlederne i Sverige tror at det blir langt flere i tiden framover. Dette henger godt sammen med Navs inntrykk av at mange arbeidsledige leker med tanken om å flytte på seg.

– Da arbeidsledigheten skjøt fart, registrerte vi at få ønsket å flytte på seg for å få jobb. Mange har nok ventet på at situasjonen skulle ordne seg. Realiteten har nok begynt å gå opp for personer som har vært arbeidssøkende en god stund, sier rådgiver i Nav Rogaland, Gustav Svane.

Nå krysser Arbetsformidlingen i Sverige fingrene for at enda flere vil flytte over grensa.

– Vi visste ikke helt hva turneen vår skulle lede til, men vi ser bare positive følger, sier Arvidsson.