Hopp til innhold

Overrasket over anbefaling om flåttvaksine

Flåttforsker reagerer på at Folkhelseinstituttet anbefaler vaksine for det overførbare viruset TBE. – Det er ikke grunn til å være bekymret, sier professor Snorre Stuen.

SnorreStuen

Snorre Stuen forsker spesielt på sykdommer som overføres via flått. Han er ikke bekymret for at mange skal bli smittet av TBE i Rogaland.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Det er sørlendingene som har fått klar advarsel tidligere, vaksine mot skogflåttencefalitt (TBE) bør tas om du ferdes mye i skog og mark. Mandag ble det klart at instituttet har påvist TBE-smitte også hos flått i Rogaland, og de utvider nå anbefalingen sin.

Flått

Det er mye flått langs kysten, men ikke alle bærer smitte. Nå er TBE-smitte påvist en plass i Rogaland, og det anbefales vaksine.

Foto: NRK

– Jeg er litt overrasket over at de går ut med den anbefalingen på det grunnlaget jeg kjenner til. Viruset er kun påvist hos flått på et sted i Rogaland, sier professor Snorre Stuen.

Han er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og forsker på flåttbårne sykdommer. Han har blant annet jobbet mye med både Folkehelseinstituttet og Sørlandet sykehus i et stort forskningsprosjekt om slike sykdommer.

Det ble i 2015 meldt om totalt ni tilfeller av TBE-smitte i hele Norge. Viruset kan i verste fall forårsake lammelser og hjernehinnebetennelse. Stuen understreker at det i mange tilfeller kun resulterer i influensalignende symptomer uten skadelige ettervirkninger.

– Bør vente

Nå mener han Folkehelseinstituttet er litt for tidlige med sin anbefaling.

– Jeg synes de bør vente lenger, og jeg synes det er litt tidlig å gå ut med en anbefaling.

Seniorforsker Åshild Andreassen ved Folkehelseinstituttet sier til Stavanger Aftenblad i dag at grunnen til at de kommer med en anbefaling er «fordi vi ønsker å ligge i forkant».

Og i Rogaland har anbefalingen hatt en effekt, flere vaksinasjonssentre har opplevd økt pågang nettopp for å ta vaksinen i dag.

Stuen påpeker at ingen er syke av viruset i Rogaland.

– Det er ingen mennesker som er smittet eller syke av viruset. Derfor er de veldig tidlig ute med å anbefale vaksinering, sier professoren.

24-timers regel

– Jeg mener det ikke er grunn til å være bekymret. Ta visse forholdsregler. Er du i områder hvor det er mye flått så bør du gå over kroppen og se over.

Stuen påpeker at når du er i områder med flått så er det fremdeles regelen om 24 timer som gjelder.

– Tommelfingerregelen er at det tar 24 timer etter at flåtten har satt seg til den overfører smittestoff.