Planla dette bildet i flere måneder

Fotograf Frank Otto Pedersen hadde lenge sett for seg Melkeveien som en bue over Preikestolen, men først måtte månefasene, kalenderen og været stemme.

Melkeveien og Preikestolen

Bildet er satt sammen av 18 eksponeringer. Seks for forgrunnen, tatt klokken halv ni om kvelden, og 12 tatt i 05-tiden søndag.

Foto: Frank Otto Pedersen

– Å fange Melkeveien slik, hengende over Preikestolen, krever en del planlegging og en slump flaks. Været skal klaffe og månefasen må være riktig, sier Frank Otto Pedersen.

Planleggingen begynte han med i høst. Det må nemlig være riktig tid på året for at Melkeveien skal ligge i denne retningen.

– Dette bildet er kun mulig å ta på vårparten, og februar er aller best da Melkeveien dukker opp sent om natten mot øst. Jeg har brukt kart og sett på retninger sett fra Preikestolen, og selv om jeg ikke er spesielt kjent i området, visste jeg hva jeg måtte gjøre, sier han.

Satt sammen av 18 eksponeringer

Dermed planla han og kameraten en tur til Ryfylke denne helga. De tok med seg telt, kamerautstyr og satte opp leir over Preikestolplatået lørdag kveld.

Bildet er satt sammen av 18 vertikale eksponeringer. Seks for forgrunnen, tatt klokken halv ni om kvelden på lørdag.

– Jeg tok forgrunnen da månen var oppe, fordi jeg ville ha med månelyset. Men månelyset hadde ødelagt for sikten mot Melkeveien, sier han.

De 12 siste eksponeringene er tatt rundt halv seks søndag morgen.

– Da jeg steg ut av teltet klokken 0445 for å knipse himmelen, var det skyer. Heldigvis lettet de og gav meg et vindu på 45 minutter før solen begynte å gjøre sitt, sier Pedersen.

Bildene er satt sammen og etterbehandlet i Photoshop og Lightroom.

Frank Otto Pedersen på Preikestolen

Frank Otto Pedersen på plass med kamera på Preikestolplatået.

Foto: Thomas Hegna

Trolltunga neste

Pedersen jobber som fotograf i Landskapsfotografene i Kristiansand, men har også en interesse for astronomi og astrofotografi. For ham er det ekstra givende når interessene lar seg kombinere.

– Det kreves mye planlegging. Det er gøy, men omfattende. Du må ha litt kunnskap om astronomi for å finne ut når du skal reise opp, og det gir en ekstra dimensjon i gleden av å ta slike bilder, sier Pedersen.

Nå står også resten av landets naturattraksjoner på ønskelista.

– Jeg har tenkt mye på hvordan jeg kan ta annerledes bilder av de kjente turistmålene. Trolltunga er et mål, og det hadde vært kjekt å fotografene stjernene over Snøhetta og Trollstigen, sier han.