Hopp til innhold

– Nå har økonomitenkningen ved sykehuset gått for langt

Overlege ved Stavanger universitetssjukehus har sendt en bekymringsmelding til helseministeren. Hun mener vedtaket om å kutte 44,6 millioner kroner allerede går utover pasientene.

Stavanger universitetssjukehus

Overleger roper varsku over utviklingen ved Stavanger universitetssjukehus (SUS). 44,6 millioner kroner skal kuttes for å investere i nytt sykehus.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

– Dersom en kutter budsjettene på røntgenavdelingen blir en direkte konsekvens av det økt ventetid, sier seksjonsoverlege ved radiologisk avdeling ved Stavanger Universitetssjukehus, Michael Schubert.

Michael Schubert

Michael Schubert, seksjonsoverlege ved radiologisk avdeling ved SUS.

Foto: Rolf Marnburg / NRK
Turi Olene Dalaker, overlege ved radiologisk avdeling ved Stavanger universitetssjukehus SUS

Turi Olene Dalaker, overlege ved radiologisk avdeling ved SUS.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

Helse Stavanger skal spare inn 44,6 millioner kroner over driftsbudsjettet for å investere i nytt sykehus. Helseforetaket har et mål om et overskudd på 90 millioner.

– Nå har økonomitenkningen gått for langt. Slik som det er nå går det utover pasientbehandlingen. De grepene som er tatt er i strid med de nylig lanserte retningslinjene for et bedre helsevesen, sier overlege på samme avdeling Turi Olene Dalaker.

Hun har nå skrevet en e-post med bekymringsmelding til Gahr Støre om forholdene ved SUS.

– Kreftpasienter får ikke svar

– Det henger ikke på greip. Det er uvirkelig. Utviklingen må snus raskt, sier Dalaker.

De to overlegene er ikke i tvil om at budsjettkuttene vil føre til tøffere prioriteringer når det gjelder hvilke pasienter som får behandling.

– Det blir mer tidspress både i forhold til bildetakingen og ikke minst for å gjennomføre en meningsfull tolkning av bildene. Konsekvensen er at pasienten som er under pågående kreftbehandling kan møte opp hos kreftlegen og ikke få svar på om han skal fortsette cellegiftbehandling eller ikke. Det er en situasjon vi dessverre har opplevd tidligere, sier Schubert.

helsepersonell

Budsjettkuttene ved SUS skaper frustrasjoner blant de ansatte ved sykehuset.

Foto: F.Destoc / PHOTOPQR/LE TELEGRAMME

– Ikke greit at ventelistene øker

Radiologisk avdeling må spare 4 millioner kroner, samtidig som avdelingen må øke inntjeningen. Dette skjer samtidig som antall pasienter ved avdelingen øker med åtte prosent hvert år.

Hans Tore Frydnes

Hans Tore Frydnes er direktør ved divisjon for medisinsk service ved SUS.

Foto: Marte Monsen Strandskog / SUS

Kapasitetsproblemet har til nå delvis vært løst med en kveldspoliklinikk, men den er allerede nedlagt.

Direktør ved divisjon for medisinsk service ved SUS, Hans Tore Frydnes, innrømmer at ventelistene blir lengre.

– Det at ventelistene øker, også på avdeling for radiologi, er ikke greit. Dette dreier seg om pasienter som har krav på og skal få en trygghet for at de får den helsetjenesten de skal ha. Jeg synes dette er plagsomt. Jeg bruker store deler av min tid nettopp på å finne løsninger som gjør at vi ikke er i denne situasjonen, sier Frydnes.

– Det må skilles mellom drift og investeringer

Dalaker og Schubert påpeker at kuttiltakene går direkte imot helseminister Jonas Gahr Støres 10 grep for et bedre helsevesen, særlig punktene om« Lengre åpningstider ved sykehusene» og «Raskere diagnostisering ved alvorlig sykdom».

Korridor på Stavanger universitetssjukehus

Korridor på sengepost ved Stavanger universitetssjukehus.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Jeg mener det er grunnleggende feil at en stiller krav til sykehusene om at en må spare pengene for å være i stand til å gjøre investeringer i forbindelse med bygging av nytt sykehus. Det sier seg selv at det vil gå ut over pasientene når plutselige kutt i driften iverksettes på grunn av dette. Jeg mener det må skilles mellom drift og investeringer, sier Dalaker.

– Skaper frustrasjoner blant de ansatte

Hans Tore Frydnes forstår legenes frustrasjon, og lover at sykehuset vil drive forsvarlig til tross for kuttene.

– Hvis det nå viser seg at vi har nådd den grensen, så er det sykehusets soleklare plikt og se på hvordan vi kan gripe dette an. Det er helt klart at ventetidene må ikke komme ut av kontroll, sier Frydnes.

Han tror det er langt igjen til Oslo-tilstander. Der førte budsjettkutt og sykeshusfusjoner til opprør og oppsigelser blant de ansatte.

Overleger Dalaker er ikke like sikker.

– Vi har et godt sykehus her i Stavanger, men det sier jo seg selv at når vi får tredd ned over hodet krav om å spare så mye penger, så skaper det naturlig nok frustrasjoner blant de ansatte. Jeg mener denne utviklingen må snus før det når så langt som på Østlandet, sier Dalaker.

Sengepost sykehus

Budsjettkuttene ved SUS har ført til lengre ventelister ved sykehuset.

Foto: Morten Wiik Larsen / NRK