Overgrepstiltalt lover at det aldri skal skje igjen

Mandag starter rettssaken mot en 30-åring fra Jæren som er tiltalt for en rekke grove seksuelle overgrep mot barn. Mannen erkjente nylig straffskyld for det meste av tiltalen.

Illustrasjonsbilde lekeplass

Mannen i 30-åra, som var lærer ved en skole i Hå kommune, var også i kontakt med barn gjennom frivillige verv ulike steder på Jæren.

Foto: Anders Fehn / NRK

Odd Rune Torstrup

Odd Rune Torstrup er forsvarer for 30-åringen.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Tiltalen mot mannen (30) er lang og svært alvorlig. Han har drevet på med sine overgrep over en periode på nesten fem og et halvt år, helt til han ble arrestert 25. januar i år.

30-åringen, som var lærer, har blant annet filmet 40 gutter med skjult kamera ved flere barneskoler på Jæren og ved svømmehallen i Klepp.

I alt utgjør beslagene 152 filmer som han har filmet selv. I tillegg har politiet funnet 15.000 bilder og 1000 videofilmer hjemme hos mannen.

– Min klient erkjenner straffskyld for det meste av tiltalen, sier forsvarer Odd Rune Torstrup, som for et par uker siden var med på et avsluttende avhør på lensmannskontoret på Jæren.

Ifølge advokaten tar læreren det hele meget tungt.

– Han tar nokså sterk avstand for det er tiltalt for, og har gitt uttrykk for at dette aldri skal gjenta seg, sier Torstrup.

Stort databeslag

Herdis Cathrine Traa

Politiadvokat Herdis Cathrine Traa er aktor i saken.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Deler av film- og billedmaterialet ble sendt til andre og gjort tilgjengelig via internett. Dette materialet viser barn i seksuell omgang med voksne, og barn som utfører seksuelle handlinger med seg selv.

Aktor Herdis Traa sier det har vært en krevende etterforskning.

– Det er en sak som har pågått en stund, og som har vært relativt omfattende for politiet. Det er snakk om et stort databeslag, og det har tatt tid å gjennomføre etterforskningen i saken.

Vil ha strafferabatt

Det er ett forhold i tiltalen som 30-åringen ikke innrømmer straffskyld for. Det gjelder en sak der påtalemyndigheten mener jærbuen har utgitt seg for å være en kvinne og skal ha forledet en tiåring i USA til å foreta seksuelle handlinger.

Torstrup mener at de andre innrømmelsene bør gi strafferabatt.

– Etter mitt skjønn bør han ha en betydelig strafferabatt – et sted mellom 20 og 30 prosent. For han har hjulpet politiet i etterforskningen, sier han.

– Det blir et spørsmål i retten hvor mye han har innrømmet, hva slags form innrømmelsene har hatt, og når i løpet av etterforskningen han har innrømmet de enkelte forholdene, sier Traa.