Hopp til innhold

Over 7.000 stillinger forsvunnet i oljebransjen

Nedbemanningen i oljebransjen har tiltatt denne høsten, og totalt har bransjen varslet over 7.000 stillingskutt. I Statoil tror man dette bare er begynnelsen.

Oljeplattform

De fleste oljeselskapene på norsk sokkel har varslet små eller store nedbemanninger. Til sammen utgjør det over 7000 stillingskutt.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

Statoil alene har i år kunngjort at mellom 1.600 og 1.900 stillinger skal bort. Til sammen har antallet stillingskutt i oljebransjen kommet opp i et sted fra 6.575 til 7.060, viser statistikk fra DNB Markets.

Ifølge Finansavisen har frekvensen i jobbkuttene tiltatt i høst, og legger man til fjorårets kutt, så er over 7.000 stillinger borte.

– Bare begynnelsen

Knut Sunde

Knut E. Sunde er direktør i Norsk Industri.

Foto: NRK / NRK

Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri mener de faktiske nedbemanningstallene trolig er større, ettersom det er en underskog av små aktører som ikke opplyser om sine kuttbeslutninger.

– Jeg tror også dette bare er begynnelsen, for slike nedbemanningsprosesser tar lang tid, sier Sunde.

Han peker dessuten på at det kraftige oljeprisfallet siden i sommer allerede har ført til nye prosesser som vil føre til nye stillingskutt.

Tror riggselskapene vil kutte mer

Bjørn Asle Teige

Bjørn Asle Teige er konserntillitsvalgt i Statoil.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Konserntillitsvalgt Bjørn Asle Teige i Statoil sier at både hans egen arbeidsgiver og andre oljeselskaper på sokkelen jobber med nye kuttplaner som vil tre i kraft i 2015.

– Det kan komme en bølge av jobbkutt fra riggselskapene snart. Det er bare å se på antallet rigger som går ut av arbeid på sokkelen, sier Teige.

Nedgang i oljeindustrien

Aktiviteten i olje- og gassnæringen er på vei ned. Aibel kuttet først 230 ansatte i mars, så 250 ansatte i september, og nå 230 ansatte i oktober. Aker Solutions har varslet at mellom 520 og 540 ansatte er blitt til overs siden sommeren.

Oljeserviceselskapet Subsea 7 reduserer arbeidsstokken med 100–150 mann i Norge. Statoil selger seg ned på norsk sokkel, og flere frykter masseoppsigelser offshore.