Hopp til innhold

Over 400 ledige stillinger i helsesektoren

Trass kraftig økning i arbeidsledige i Rogaland, er det fremdeles arbeid å få. I helsesektoren er det over 400 ledige stillinger.

Sykepleiere

Har du helseutdanning, har du i dag gode sjanser for jobb i Rogaland. Det er trolig grunnen til at folk strømmer til sykepleierstudiet i Stavanger.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Problemet er bare at de rundt 8000 arbeidsledige i Rogaland (se fakta) ikke har den rette kompetansen.

– Nå har vi fått mange ledige fra olje- og gass-sektoren, samtidig som helse- og offentlig sektor leter etter spesiell kompetanse, sier Egil Tengs, avdelingsdirektør i Nav Rogaland.

Arbeidsledigheten i Rogaland har gått opp med 55 prosent siden i fjor, men det er håp for dem som har mistet jobben i oljeindustrien. I juni var det nemlig 409 ledige stillinger i helse- og omsorgssektoren i fylket, og 148 ledige innen undervisning.

Tengs påpeker at flere tidligere oljeansatte kan bruke sin ingeniørbakgrunn til å undervise i realfag. Eller så kan de ta en helomvending, få seg ny kompetanse, og ta jobb i helsesektoren.

– Formell kompetanse gir trygghet

– For mange kan det være spennende å tenke på nye studier. De som har en solid formell kompetanse, er de som vi vet at på sikt står tryggest i arbeidsmarkedet.

Tengs tror at vi etter hvert vil se mer omskolering i Rogaland.

– Neste år tror jeg at det vil sige innover folk hvor de ledige stillingene er hen – og i hvilke yrker det er vanskelig å få jobb, sier Tengs, som derfor spår flere søkere til lærer- og sykepleierutdanningene.

– På den andre siden håper jeg vi ikke snakker ned de viktige jobbene i olje- og gassindustrien, sånn at ingen søker der, sier han.

Ned for petroleum, opp for helse

Tengs har et poeng: Færre og færre søker på oljerelaterte fag.

– I forhold til tidligere år der antall søkere til petroleumsrelaterte fag bare økte og økte, har det nå gått nokså markant ned, sier opptaksansvarlig ved Universitetet i Stavanger (UiS), Karin Aanestad.

Samtidig har antall søkere til fag som ikke er direkte knyttet til oljeindustrien, økt.

– Søknadstallene til sykepleierutdanningen har i år gått opp med cirka 25 prosent sammenlignet med i fjor, sier Aanestad.