NRK Meny
Normal

Ryfast får skylden for oversvømmelsen

Da vannledningen røyk på Hundvåg fosset 600 liter vann utover Hundvågkrossen per sekund, det tilsvarer dagsforbruket til 13500 personer.

Vasslekkasje på Hundvåg

Slik så det ut da vannledningen sprakk på Hundvåg.

Foto: Erik Waage / NRK

Vasslekkasje på Hundvåg

Her er vannstanden på vei ned.

Foto: Erik Waage / NRK

Da det på tirsdag gikk hull på hovedvannledningen mellom Buøy og Hundvåg sto folk i stampe, mens bilveien ved Hundvågkrossen ble forvandlet til en liten elv. Noen opplevde også at vannet strømmet inn i kjelleren.

Ikke så rart, når vi to dager senere får vite at drøye to millioner liter vann fosset ut av den ødelagte vannledningen.

– Vannlekkasjen skjedde i forbindelse med omlegging av en vannledning i forbindelse med Ryfastutbyggingen. Når veiene legges om er det også et behov for at vannledningene legges om, sier Per Einar Pettersson, som er seksjonsleder for Vann og avløp i Stavanger kommune.

Utførelsen av vannledningen som røyk var ikke gjort godt nok, derfor slet den seg.

Skjedde på et lavbrekk

Slike vannlekkasjer skjer faktisk et sted mellom 50 og 80 ganger per år, men lekkasjene blir ikke alltid like synlige for folk flest.

– Det skjer ikke så ofte at vannet kommer opp på den måten, det pleier heller å renne vekk. Men denne gangen skjedde lekkasjen på et lavbrekk, altså det laveste punktet, dermed begynte vannet å stige, forklarer Pettersson.

Vannledningen ble heldigvis reparert etter en times tid, til manges lettelse. I en periode var folk uten vann på Hundvåg, Rennesøy og Finnøy.