NRK Meny
Normal

Øvde på selvforsvar til russetiden

Russejenter i Stavanger fikk denne helgen tilbud om gratis selvforsvarskurs. – Vi er ikke direkte redde, men vi bør være så forberedt som mulig, sier initiativtageren.

– Hvis noen prøver å slå deg skal du ikke trekke deg unna, men gå nærmest mulig personen, og så få han vekk etterpå, sier Karoline Kordt (18).

Det har hun lært i dag, på selvforsvarskurs for russejenter. Kampsporthuset åpnet denne helgen dørene spesielt for alle jenter som har tatt på seg røde eller blå bukser.

Initiativtageren var russejente Victoria Kolnes, som kontaktet kampsportsenteret, og fikk ja. Bakteppet er at russetiden og store russetreff, i tillegg til fest og moro, er forbundet med voldtekt og overgrep.

– Det var ikke fordi vi er direkte redde, men vi bør være så forberedt som mulig på ting vi ikke vil skal skje. Da er det viktig at vi får et kurs som dette som lærer oss teknikker for å komme oss ut av slike situasjoner, sier hun.

Selvforsvarskurs for russejenter

Victoria Kolnes og Karoline Kordt føler seg bedre rustet til å takle uønskede situasjoner.

Foto: Thomas Ystrøm/NRK

Enkle teknikker som må repeteres

Kurset bestod av enkle teknikker som ble repetert til det kjedsommelige.

– Fordi kurset er kun en dag handler det om å lære dem prinsipper som vil fungere. De må også repetere veldig mye og øve hjemme for å få de til å sitte, sier instruktør Bertrand Barouti.

Og når teknikkene skal brukes i russetiden, når mange har drukket alkohol, må de sitte ekstra godt.

– Promille vil hemme utførelsen, men hvis de øver nok, og gjør mange repetisjoner kan det bli en mer automatisert reaksjon. Derfor gikk vi kun gjennom fire teknikker og gjentok de veldig mange ganger, sier Barouti.

Selvforsvarskurs for russejenter

Instruktør Bertrand Barouti demonstrerer for Karoline Kordt.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Mange smarte triks

– De skal ikke banke opp overgriperen, men komme seg unna, sier kursholderen.

Derfor snakket han også mye om det han kaller selvbeskyttelse – det man kan gjøre for å unngå å havne i en uønsket situasjon, og hva man bør gjøre i forkant.

– Hvis du skal på landstreff, så vær bevisst på hvor nødutgangene og førstehjelpsstasjonene er, legg merke til de mørke områdene du bør holde deg unna. Ingen bør gå alene heller. Da er man et enkelt mål, sier han.

Karoline Kordt og de andre deltagerne følte seg bedre rustet til russetiden, som bare så vidt er i gang.

– Jeg har lært veldig mange smarte triks. De grunnleggende tingene er på plass, og jeg føler meg litt tryggere. Nå vet jeg hva jeg kan gjøre, sier Kordt.

– Vi må nok øve litt mer enn en dag, og det skal jeg, sier Victoria Kolnes.