NRK Meny
Normal

Øvde på bilbrann i Finnfast

60 ansatte i nødetatene, brann, politi og AMK, deltok under flere brannøvelser i Finnfast i dag.

60 ansatte i nødetatene, brann, politi og AMK, deltok under flere brannøvelser i Finnfast i dag.

VIDEO: Brannvesenet stengte Finnfast tunnelen for å øve på brannslukking i dag.

Det var i tunnelløpet mot Talgje at den første øvelsen fant sted. Der hadde man lastet en container med bildekk og paller som det ble satt fyr.

– En privatbil i dag utvikler mye røyk og varme og kan sammenlignes med den containeren som vi har satt fyr på, sier seniorrådgiver Per Arne Lindvik ved Teknisk Institutt.

Brannøvelse i Finnfast
Foto: Arild Eskeland/NRK

Viftene i tunnelløpet virket som de skulle under øvelsen i dag og sammen med den termiske oppdriften ble røyken sugd ut i åpningen på Talgje-siden.

Ventilasjon er nøkkelen

Det ble foretatt 10 felles storskalaøvelser i vår region i fjor, og Lindvik sier at et velfungerende ventilasjonsanlegg vil være livreddende dersom det oppstår brann i en tunnel.

– Derfor er det viktig for oss å teste ut ventilasjonsanlegget og skulle det ikke gå som vi ønsker må det utbedres straks, sier han.

60 ansatte i nødetatene, brann, politi og AMK, deltok under flere brannøvelser i Finnfast i dag.

VIDEO: Brannslukking minutt for minutt.

Stenges automatisk

Men en gang en person løfter av et brannapparat i en tunnel ved en brann starter brannventilasjonen automatisk fordi den er forhåndsprogrammert sier Lindvik. I tillegg stenges tunnelen i begge retninger rent fysisk.

Øke kompetansen

Ståle Fjellberg

Beredskapsavdelingen i brannvesenet i Sør-Rogaland, Ståle Fjellberg.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Det er stor interesse blant brannfolk for slike øvelser fordi det ikke er om det kommer til å skje en brann, men når.

– Branner i tunneler er av de største utfordringer vi kan komme ut for. Derfor vil slike øvelser føre til økt kompetanse blant våre mannskaper og vi må aldri komme dit at vi sier at vi er flinke nok, sier leder for beredskapsavdelingen i brannvesenet i Sør-Rogaland, Ståle Fjellberg.

Den store testen

Mot slutten av dagen skal det settes fyr rett etter inngangen til Finnfast fra Rennesøy-siden. Dermed skal man teste ut hele hovedløpet mot Finnøy som er på flere kilometer.

– Vi er usikre på om viftene har kapasitet til å suge all røyken ut på Finnøy-siden siden viftene er beregnet på å skyve røyken mot Rennesøy-siden. Detter blir en test på om våre planer er gode nok eller om de må endres som følge av resultatet sier Fjellberg.

Brannøvelse i Finnfast
Foto: Arild Eskeland/NRK