– Sandberg og Hagen blir ikke ekskluderte

Pål Andor Østvold er ekskludert fra Fremskrittspartiet. Det nyvalgte bystyremedlemmet i Sandnes mener partiet burde ha takhøyde for kritikk av regjeringens innvandringspolitikk.

Pål Andor Østvold

Pål Andor Østvold er ekskludert fra Fremskrittspartiet. (Bilde: Sandnesposten)

Foto: Bilde: Sandnesposten / Sandnesposten

– Hvis du ser på Per Sandberg opp gjennom tidene, så har han kunnet si sin mening. Han blir ikke ekskludert. Carl I. Hagen, hvis du ser på alt han sier nå, han blir ikke ekskludert.

Pål Andor Østvold mener det burde være takhøyde i Fremskrittspartiet for at han kunne uttale seg slik han har gjort om regjeringens politikk.

Les også: Frp-lag vil ekskludere lokalpolitiker som kritiserer regjeringen

Fylkesstyret i Fremskrittspartiet avgjorde torsdag kveld at Pål Andor Østvold, nyvalgt bystyremedlem i Sandnes, ikke lenger får være medlem av partiet.

– Østvold har brutt partiets demokratiske vedtekter, ønsker ikke å rette seg etter partiets vedtekter og ønsker heller ikke å samarbeide med partiets øvrige tillits- og folkevalgte. På bakgrunn av dette fratas medlemmet sitt medlemskap, heter det i vedtaket.

Bakgrunnen er blant annet et leserbrev i Sandnesposten der Østvold kraftig kritiserer regjeringens innvandringspolitikk, og krever at Siv Jensen går av.

– Ønsker ikke å innrette seg

Kari Raustein er leder for Fremskrittspartiet i Rogaland. Hun avviser sammenligningen med Per Sandberg og Carl I. Hagen.

Kari Raustein

Kari Raustein er leder for Fremskrittspartiet i Rogaland. Hun mener Østvolds opptreden og hans manglende ønske om å innrette seg etter partiets vedtekter, måtte føre til eksklusjon.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Alle vi som er medlemmer i Fremskrittspartiet må forholde oss til de vedtekter og det regelverket som ligger til grunn. Jeg har ikke behandlet noen saker som gjelder verken Carl I. Hagen eller andre, men når det gjelder denne saken ser jeg at han har brutt de demokratiske vedtektene, og han ønsker heller ikke å innrette seg etter dem. Da har jeg ikke noe annet valg enn å gå inn for at han må fratas medlemskapet.

– Frp blir skviset

Det nyvalgte bystyremedlemmet i Sandnes mener årsaken til eksklusjonen er at har «tråkket folk på tærne» i Sandnes Fremskrittsparti. Han mener den spesielle samarbeidskonstellasjonen i Sandnes er et problem for partiet.

Les også: Frp-er trakk seg: – Jeg har tatt avgjørelsen helt alene

Les også: Meldte seg ut av Frp etter drapskommentar

– Frp er jo tross alt et relativt blått parti. Når de har samarbeid med Ap og SV, betyr det at Sandnes Frp blir ganske godt skviset, for å si det sånn. Frp sin politikk nå er laget for at det skal kunne gå godt i samarbeid med blant andre Arbeiderpartiet, mener Østvold.

Kari Raustein er ikke enig.

– Her gjelder det Frp sine interne vedtekter. Det har ingenting med noen samarbeidskonstellasjoner å gjøre, sier fylkeslederen.

Pål Morten Borgli og Stanley Wirak

Den ekskluderte Pål Andor Østvold mener samarbeidskonstellasjonen mellom Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet i Sandnes skaper trangere rammer for lokalpolitikerne til Frp. Bildet viser varordfører Pål Morten Borgli, Frp (til venstre) og AP-ordfører Stanley Wirak.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Større slagkraft

Pål Andor Østvold ser fram til sin nye rolle i Sandnes bystyre.

– Nå får jeg mye større slagkraft. Jeg kan gå inn og si hva jeg vil innenfor rammene av kommunalpolitikken uten å bli begrenset av gruppeleder. Jeg kan ta opp ting fra folk som er interesserte i å få ting tatt opp, sier han.

I fremtiden ser Østvold ikke bort fra at det kan ble aktuelt på etablere eget parti, eventuelt samarbeide med Demokratene, «eller andre gode partier».