NRK Meny
Normal

Han var 200 meter fra den store sensasjonen

Den 22 år gamle Stavanger-syklisten Oscar Landa var i ferd med ta innersvingen på Alexander Kristoff og sykkel-eliten på åpningsetappen. Torsdag kjører han med bakketrøyen i Tour of Norway.

Oscar Landa

Den 22 år gamle Stavanger-syklisten Oscar Landa var i ferd med ta innersvingen på Alexander Kristoff og sykkel-eliten på åpningsetappen i Tour of Norway.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Oscar Landa fra det norske laget Team Coop Øster-Hus var vel 200 meter fra å sjokkere sykkelverdenen på åpningsetappen av Tour of Norway onsdag. Han lå i utbrudd sammen med sju ryttere så å si hele dagen.

Les også: Kristoff levde opp til forventningene

Les også: Kristoff: – Det er alltid bra stemning her

Mot slutten ble det fire ryttere igjen i tetfeltet. Ved siden av 22-åringen fra Stavanger var det Vegard Stake Laengen (Team Joker) samt de to Lotto-rytterne Sean De Bie og Pim Ligthart. Det så lenge ut som om kvartetten skulle klare å holde det jagende hovedfeltet bak seg, men 200 meter før mål var det slutt.

Alexander Kristoff

Oscar Landa (til høyre) var i fred med å ta innersvingen på Alexander Kristoff på førsteetappen i Tour of Norway.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Aldri vært i en tilsvarende situasjon

– Jeg skal vel ikke si at jeg er overrasket over at hovedfeltet kom veldig raskt og brått på oss like før mål, for jeg visste vel at flere av lagene som satt bak gjerne ville ha en samlet spurt. Jeg har aldri vært i en tilsvarende situasjon tidligere, så jeg vet egentlig ikke hva jeg skulle tenkte Men det ble en tung dag, sa Oscar Landa til NTB etter rittet.

Les også: Edvald: – Jeg kjenner smerter ved tunge løft

Han la ikke skjul på at det var bittert at det ikke skulle holde når det var så nær en kjempesensasjon, for løperen som egentlig skulle ha kjørt et etapperitt i Berlin, men som ble innkalt til Tour of Norway etter at et par lagkamerater ble syke.

– Jeg er en vinnerskalle, så det var bittert at det ikke holdt helt inn, men det var moro så lenge det varte. Dette vil jeg gjerne kopiere, fortalte han.

– Litt bittert

Med en god ledelse på omtrent 40 sekunder i det rytterne begynte på den siste seks kilometer lange runden, trodde han på et mirakel.

– Da vi startet på den siste runden trodde jeg vi skulle holde inn, men da sekunderingene kom etter hvert som vi nærmet oss målstreken, ble jeg usikker, sa Landa. Det var ikke mer enn 250 meter igjen da vi ble kjørt inn. Men dette gir mersmak, selv om det er litt bittert akkurat nå. Det var ikke greit å bli slått, slik dette utviklet seg, men jeg skal komme tilbake, lovet Oscar Landa før han gikk for å forberede annen etappe fra Drammen til Langesund på 193 kilometer.

Oscar Landa

U23 VM i Flandern er sesongens store mål for Stavanger-syklisten Oscar Landa.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Kjører med bakketrøyen

Oscar Landa tok bonussekunder underveis i rittet. Blant annet tok han den eneste bakkespurten på førsteetappen. Han er nummer fire sammenlagt, og kjører torsdag med bakketrøyen på den andre etappen i Tour of Norway.

Les også: Edvald: – Jeg kjenner smerter ved tunge løft

Stavanger-syklisten har seier i junior NM i 2011, og seier i det første rittet som senior i Belgia året etter som sine fremste meritter så langt. Det store målet for sesongen er U23 VM i Flandern. Han sier til lagets hjemmeside at han håper å kvalifisere seg til etapperittet Paris Roubaix.