-Ble tvunget til å tigge

Rumenerne skal ha blitt tvunget til å tigge og etterpå fratatt alle pengene.

Tigging

Politiet mener tiggingen var organisert og jakter nå på hovedmannen som de mener har utnyttet og truet fattige rumenere.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Nå jakter politiet på hovedmannen bak menneskehandelen.

Politiet i Stavanger tror at flere fattige rumenske statsborgere ble lokket til Norge under påskudd av at de skulle jobbe. I stedet skal de ha blitt tvunget til å tigge. De fikk ikke beholde pengene selv, heller ikke til mat. Det viser en rettskjennelse fra Stavanger tingrett.

Menneskehandelsaken som er i ferd md å bli rullet opp av politiet i Stavanger, startet i begynnelsen av uken. Da ble en 31 år gammel mann pågrepet og arrestert, siktet for medvirkning til menneskehandel. Han ble to dager senere fremstlt for varetektsfengsling i Stavanger tingrett i frykt for at han ville rømme landet.

Les også Frykter tiggerne vil flykte til «snille byer»

Les også Går inn for forbud mot tigging

Tvang

De fornærmede i saken har fortalt at de kom til Norge via bilen til 31-åringens svigerfar. Han skal ha fortalt dem at han hadde skaffet dem arbeid i Norge. I stedet ble de satt til å tigge på gaten.

31-åringen skal ha kjørt dem rundt til ulike steder i distriktet og bisto også med å hente pengene mot slutten av dagen.

Les også Politiet vil ha meldeplikt for tiggere

Nektet

Selv har 31-åringen nektet kjennskap til de fornærmede. Det finner retten lite troverdig. Tingretten legger til grunn at svigerfaren er den som har organisert tiggingen og som fremstår som hovedmannen i saken, mens svigersønnen har bistått.

31-åringen er fengslet i fire uker - to av ukene er gjort med brev- og besøksforbud. Retten legger til grunn at de fornærmede i saken har vært i en svært sårbar situasjon. De var uten jobb i hjemlandet og svært fattige.

Les også Går til kamp mot tiggere

Les også Invasjon av tiggere og selgere