Normal

Øremerket førstegangsetablerere

Billighus kan bli løsningen på boligkrisen i Stavanger. Et nytt prøveprosjekt kan tilby unge boligsøkende leiligheter til 2 millioner kroner. Langt under dagens markedspris.

Billighus kan bli løsningen på boligkrisen i Stavanger. Et nytt prøveprosjekt kan tilby unge boligsøkere leiligheter til 2 millioner kroner - langt under dagens markedspris.

Her på Tastarustå skal det bygges leiligheter for førstegangsetablerere. Foto: Arild Eskeland/NRK

– Her kommer de 34 første boligene med utsikt over sjøen, sier Rasmus Flesjå, prosjektleder i Stavanger kommune.

Han ser ut over tomten på Tastarustå i Stavanger. Tomten, som tidligere var øremerket selvbyggere, er nå tiltenkt leiligheter for førstegangsetablerere.

– For unge som skal inn på boligmarkedet

Rasmus Flesjå

Rasmus Flesjå er prosjektleder i Stavanger kommune.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Prøveprosjektet representerer starten på fremtidens boligbygging i Stavanger. 34 leiligheter kan ende opp i 170 rimelige boliger bare på Tasta om prøveprosjektet er vellykket.

– Det skal være først og fremst for førstegangsetablerere. Folk som ikke har hatt bolig før, som er unge og skal inn på boligmarkedet. Jeg tror du må lete enn stund for å finne like fine og billige leiligheter i Stavanger, sier Flesjå.

Ideen kommer fra København. Forrige helg studerte miljø- og utbyggingspolitikere fra Stavanger et av flere rimelige boligprosjekter i den danske hovedstaden, hvor 80 prosent av boligen er bygget ferdig på fabrikk. Politikerne lot seg begeistre.

Inspirert av København

Egil Olsen

Egil Olsen er leder i kommunalutvalget for miljø og utbygging.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Det de har klart er å bygge billig og greit for førstegangsetablerere. Det vi vil forsøke nå er å få i gang et pilotprosjekt på Tasta der vi kan bygge billig slik at folk kan etablere seg, sier Egil Olsen, leder i kommunalutvalget for miljø og utbygging.

I dag koster en leilighet i Stavanger i snitt 45 000 kroner per kvadratmeter. Fremtidens boliger for unge boligsøkende kan bli langt billigere.

– Vi trenger boliger for førstegangsetablerere, og vi vil også prøve ut selvbyggerfelt. Vi vil søke Husbanken for å lage et pilotprosjekt i Stavanger slik at vi kan få til å bygge billig slik at alle kan søke. Forrige gang viste det seg at vi ikke hadde nok søkere til selvbyggerordningen. Da er det noe feil, og da må vi være lure og finne på noe smart, sier Olsen.