NRK Meny
Normal

Ordkrigen om oljeprisfallet kan bli viktig

Arbeiderpartiet og Høyre har formidla ulikt syn og løsninger på oljekrisen. Dette kan spille en stor rolle for valgresultatet flere steder, mener valgforsker.

Plattform i soloppgang
Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Mange er fortsatt usikre før stortingsvalget på mandag. Flere hundre tusen velgere her i landet har ennå ikke bestemt seg for hvilket parti de skal stemme på.

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU mener valgkampen i liten grad har fått fram motsetningene mellom de ulike partiene. Spesielt når det gjelder forskjellen mellom de to store: Arbeiderpartiet og Høyre.

Anders Todal Jenssen

VALGFORSKER: Anders Todal Jenssen ved NTNU er spent på om Ap eller Høyre vinner folket på steder som er rammet av oljenedturen.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

– De prøver å vinne velgere i sentrum, og profilerer seg på saker som kanskje ikke egner seg til å skille partiene fra hverandre, sier han.

Kritiserer Høyre for å gjøre for lite

Landets to største partier har formidla et ulikt syn og løsninger for oljekrisen.

– Arbeiderpartiet og Høyre har motstridende virkelighetsbeskrivelser. Nå får vi en test på hvilken forståelse som står sterkest blant folk i områder som er berørt av nedturen, sier han.

Flere tusen har mistet jobben i oljeindustrien og mange ingeniører søkte seg vekk fra steder der nedturen rammet. Høyre og regjeringen har de siste årene presentert flere tiltakspakker for å lette oljekrisen, men det er usikkert om det blir flere tiltaksmillioner til Vestlandet neste år.

Arbeiderpartiet har kritisert posisjonen for å gjøre for lite for å holde folk i arbeid.

– De har kommet med altfor lite tiltak, og i tillegg kommet altfor sent i gang. Vi mener det hadde vært riktig å slå på stortromma med enda større tiltak slik at vi hadde unngått at så mange hadde mista jobben, sier stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap).

Torstein Tvedt Solberg

KAMPLYSTEN: På Bryne stasjon deler Ap-politiker Torstein Tvedt Solberg ut roser til forbipasserende.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Mener situasjonen på Vestlandet er langt bedre

Fra flere kanter blir det meldt om optimisme. Andelen arbeidsledige i landet fortsetter å synke. 71 500 personer var registrert som helt arbeidsledige hos Nav i juni. Det er 9 500 færre enn på samme tid i fjor, ifølge Nav.

Og store deler av næringslivet på Sør-Vestlandet venter seg oppgang det kommende året, ifølge en undersøkelse fra Sparebank 1 SR-Bank. 60 prosent av bedriftene tror de skal ansette flere, mens 40 prosent venter nedgang. 600 bedrifter fra Sør-Vestlandet er med i undersøkelsen.

Tina Bru

VIL FORTSETTE: – Det er viktig at vi fortsatt har en regjering etter valget som er krystallklare på at oljenæringen er viktig og trenger forutsigbare rammevilkår, sier Tina Bru (H)

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund/NRK

– Optimismen er i full fart på vei tilbake. Mange steder i landet er ledigheten nå lavere enn det den var i 2013 før vi overtok i regjering, sier stortingsrepresentant Tina Bru i Høyre.

Rogaland er fortsatt det fylket med flest arbeidsledige i landet. Opp mot 12.000 personer er uten jobb. Selv om arbeidsledigheten synker, har det vært stor økning i antall langtidsledige, unge på tiltak og sosialhjelpsmottakere i flere av kommunene langs kysten på Vestlandet.

– Jeg tror mange ser at Arbeiderpartiet har stor troverdighet på det å skape nye arbeidsplasser og få fart på økonomien. Høyresiden har vært best på å gi skattekutt til sine rike onkler og har ikke fått så god gang på jobbskapingen som det burde vært, sier Tvedt Solberg.