Ordførerkandidat vil samarbeide med alle

Senterpartiets ordførerkandidat, Magnhild Eia, i Lund i Rogaland går i bresjen for et unormalt, bredt samarbeid etter valget. – Kan funke i kommune med dårlig økonomi, mener statsviter.

Politikere i Lund kommune

Senterpartiets Magnhild Eia (i midten) går til valg på et bredt samarbeid. Både Høyres Hogne Skjerpe (i blått) og Aps Ann Sissel Haukland (i rødt) er åpne for å samarbeide med alle partiene i kommunen etter valget.

Foto: Torkel Anstensrud Schibevaag / NRK

– Jeg går til valg på å samarbeide med alle, og vil ikke lage noen konstellasjoner før jeg ser om det er mulig, sier Magnhild Eia, Senterpartiets ordførerkandidat.

I Lund kommune, sør i Rogaland, stiller Sp og fem andre partier til valg: Venstre, Høyre, KrF, Frp og Ap.

– Lund har en anstrengt økonomi, og da handler det om å bli enige slik vi gjorde ved forrige budsjett. Slik at vi bruker energien på å finne de gode løsningene for innbyggerne våre, og ikke på å slåss politisk mot hverandre, sier Eia.

– Gjennomslag viktigere enn ideologi

Statsviter Hilmar Rommetvedt ved Universitetet i Stavanger mener gjennomslag for politiske saker trumfer ideologiske forskjeller i lokalpolitikken. Det gjør et bredt samarbeid mulig, mener han:

– Slike samarbeid kan være enklere å få til om politikerne må ta samling i bånd for å bedre økonomien. Men er det en mer romslig økonomi kan det fort bli større uenigheter.

Hilmar Rommetvedt på kontoret sitt i Stavanger

Statsviter Hilmar Rommetvedt ved Universitet i Stavanger.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Statsviteren påpeker at unormale konstellasjoner kan føre til manglende helhet i politikken.

– Da kan det bli utslag i tilfeldige retninger og lite sammenheng. For eksempel at politikerne bruker penger de ikke har.

– Må lytte til folket

Redaktør i lokalavisen Dalane Tidende, Gunnar Kvassheim, tror ikke utspillet fra Eia blir en realitet.

– Selv om det er vanskelig å se noen skillelinjer i de store, viktige sakene, så tror jeg ikke alle partiene vil stille seg bak én ordførerkandidat, sier Kvassheim.

Gunnar Kvassheim

Redaktør i Dalane Tidende, Gunnar Kvassheim.

Foto: Torkel Anstensrud Schibevaag / NRK

I dag er det Arbeiderpartiet som har både ordfører og varaordfører i den lille kommunen med litt over 3000 innbyggere.

Ap ble kommunens klart største parti i 2015 med 34 prosent. De fem andre partiene fikk mellom 17 og 7 prosent.

– Det er ikke noen kultur for å ha en åpen diskusjon før et valg og annonsere samarbeid. Jeg tenker vi må ta velgerne på alvor. Hvis valgresultatet gir et klart mandat til et parti, så må vi ta hensyn til det i fordelingen av posisjoner, sier Aps ordførerkandidat Ann Sissel Haukland.

Både hun og Hogne Skjerpe, Høyres ordførerkandidat, sier at de er åpne for å samarbeide med alle partiene i kommunen.

– Det er vanskelig å si om utspillet fra Senterpartiet er realistisk, men etter de to siste valgene har det dannet seg to blokker i politikken. Vi lukker ingen dører før valget, sier Skjerpe.