Hopp til innhold

Jussekspert stempler vedtak-nekt som ulovlig

Flertallet i Forsand ville be om utsettelse av kommunesammenslåingen, men ordføreren og mindretallet hindret ny avstemning. De brøt loven, ifølge jussprofessor Jan Fridthjof Bernt.

Forsand kommunestyre

Dette flertallet betydde ingenting. Kommunestyret fikk ikke behandlet saken om utsetting av sammenslåingen med Sandnes.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Det som skjedde i kommunestyret til lille Forsand kommune tirsdag ettermiddag var meget uvanlig. Resultatet var banning, slamring i dører og et kobbel av rasende politikere. Diktatur. Råttent spill. Latterliggjøring av Forsand. Beskyldningene var mange.

Flertallet i kommunestyret møtte opp på et ekstraordinært kommunestyremøte og forventet å behandle spørsmålet om de skulle be Stortinget å utsette sammenslåingen mellom Forsand og Sandnes.

Ni av 17 medlemmer var for utsetting. Det ble en diskusjon om det var noen sak på sakskartet i det hele tatt, og da ordføreren gikk med på at det ikke var, så måtte saken fremmes under møtet. For at den skulle settes opp på sakskartet og behandles, krevdes det to tredeler av stemmene. Ni av 17 er ikke det, så dermed ble det ingen behandling av saken i det hele tatt. Mindretallet og ordføreren viste til kommunelovens paragraf 34.

Ordføreren og mindretallet mente det ikke går fram av innkallingen hvilken sak som skulle behandles, kun at det skulle være et møte (se bilde av innkallingen).

Protokoll

Dette var innkallingen til møtet.

Foto: Skjermdump

– Tema var opplagt

Jan Fridthjof Bernt

Jan Fridthjof Bernt, jusprofessor ved Universitetet i Bergen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Dermed endte møtet med at kommunestyret møtte, kranglet og dro fra hverandre. Torsdag vedtar Stortinget om Forsand og Sandnes skal slås i sammen. Dette gjøres nå uten noen uttalelse fra Forsand, men saken vil sannsynligvis ta mer tid enn forventet på Stortinget.

Flertallet i kommunestyret varslet om at de ville be om lovlighetskontroll av det som skjedde. Det mener jusprofessor ved Universitetet i Bergen, Jan Fridthjof Bernt, er på sin plass.

Han mener ordføreren og mindretallet har brutt loven, siden det er opplagt hva som var tema for kommunestyremøtet siden det stod «kommunereform» på innkallingen.

– Da blir svaret ganske opplagt: Verken ordfører eller et mindretall kan avskjære behandling av et forslag som så klart knytter seg til den sak som er oppført på saklisten, sier han.

Oanes

Flertallet av Forsand-politikerne vil ha avklaring om denne ferja før kommunen slås sammen med Sandnes.

Foto: Syed Ali Shahbaz Akhtar / NRK

– Jeg er rysta

Også Fylkesmannen tar nå affære. I en pressemelding meldes det at «Fylkesmannen vurderer å ta kommunen sitt avvisningsvedtak i går opp til lovlighetskontroll av egne tiltak. Bakgrunnen er at kommunestyret trolig hadde plikt til å ta den aktuelle saken opp til behandling».

– Vi som skrev under på det brevet, trodde vi skulle behandle en sak i dag. Dette er råttent spill. Jeg er rysta, sa tidligere ordfører Ole Tom Guse (KrF) som skyldte på ordføreren.

– Har haglet med beskyldninger

Ordfører Bjarte Dagestad (H) avviser at det var råttent spill.

– Jeg ringte Fylkesmannen for å få et møte om dette. Jeg er interessert i et svar om jeg skulle ha gjort annerledes og hva jeg skulle gjort annerledes, sier han.

– Det har haglet med beskyldninger. Det tar jeg veldig sterk avstand fra. Jeg har ikke rigget dette.

Grunnen til at flertallet vil utsette sammenslåingen er usikkerhet rundt ferjedriften over Høgsfjord.

Les også saken som startet bråket: