NRK Meny
Normal

Ordførerne vil beholde kjedene sine

21 av 26 ordførere i Rogaland ønsker å fortsette i jobben etter valget i høst. Det kan gi partiene deres en fordel i valgkampen.

Janne Johnsen og Ole Ueland

Fylkesordfører Janne Johnsen og Sola-ordfører Ole Ueland åpner nytt kollektivfelt på Jåsund i september 2013. Men ordførerjobben er langt mer enn snorklipping, og begge disse er klare til å ta fatt på en ny periode dersom velgerne vil.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Dette må være verdens mest spennende jobb. Den er allsidig og utfordrende, med stadig nye oppgaver du aldri kjenner på forhånd, sier Ole Tom Guse.

Ole Tom Guse

Framtida med Ryfast er en av oppgavene Ole Tom Guse ønsker å jobbe med som fortsatt ordfører i Forsand.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

KrF-eren har vært ordfører i Forsand kommune siden 2007, og tar svært gjerne en ny periode.

Bare fem gir seg

Og det er han ikke aleine om. 21 av 26 ordførere i Rogaland ønsker seg gjenvalg til høsten. Bare i Bokn, Haugesund, Sauda, Suldal og Tysvær er det helt sikkert at kommunen får ny ordfører etter valget.

Ved sist kommunevalg – i 2011 – var det dobbelt så mange som ga seg, og nye koster overtok. Blant annet fikk Rogaland rekordmange kvinnelige ordførere, og alle disse sier ja takk til gjenvalg nå.

Flere av ordførerne som ga seg sist, var svært profilerte, og ekspertene spådde at det kunne ramme partiene deres i valgkampen.

Mista velgere

Slik gikk det også. Bare i to av ti kommuner økte partiene oppslutninga med en ny kandidat på toppen. En av dem var Sola, der Ole Ueland tok over for Håkon Rege.

– Det har vært en veldig kjekk periode. Det er en krevende jobb, men den gir veldig mye, ikke minst alle møtene med folk. Dessuten er en periode litt kort sier Ueland i dag.

– Kan slå begge veier

Valgkampåpning i Stavanger

Partier med profilerte ordførere på topp har statistisk sett en fordel i valgkampen. Her fra Stavanger i 2011.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Han tror han kanskje har en liten fordel i valgkampen denne gang.

– Har du vært ordfører en periode, har du hatt fire år til å vise hva du står for, så det kan godt være at sittende ordførere har en liten fordel av å være mer kjent enn de andre kandidatene, sier han.

Ole Tom Guse i Forsand tror at akkurat det kan slå begge veier.

– Definitivt. I Forsand har vi hatt et par tunge saker det siste året, og når en ordfører er profilert og skal stå fram i media også i upopulære saker, kan det slå begge veier, sier han.

Må markere seg

En som skal forsøke å gjøre statistikken til skamme, er Gerd Helen Bø i Suldal. Hun overtar som ordførerkandidat for Senterpartiet etter Torkel Myklebust som har en lang politisk karriere bak seg.

Gerd Helen Bø

Gerd Helen Bø.

Foto: Joachim Steinbru

– Det er klart det blir som å hoppe etter Wirkola, som de sier. Etter to perioder som gruppeleder i kommunestyret føler jeg at jeg er ganske godt kjent i bygda, men det kan nok være behov for at jeg markerer meg enda mer, sier hun.

Om hun greier det, og om de 21 ordførerne som ønsker å fortsette, får ny tillit, vil valget – og ikke minst forhandlingene etterpå – vise.

– Det må drives valgkamp uansett, tallene viser jo at det er mulig for nye kandidater å markere seg godt, sier Ole Ueland i Sola.