NRK Meny
Normal

Ordførere styrket i troen på Jæren kommune

Ja-ordførerne i Klepp og Time øyner nå håp for Jæren kommune etter at ja-siden mobiliserte onsdag kveld.

Plantene er i jorda i mars på Orre på Jæren.

JÆREN KOMMUNE: Blir Hå, Klepp og Time en stor Jæren kommune?

Foto: Tone Aarsland Øgreid, @Tonefoto

Nei-siden fylte Time biblioteket på Bryne tirsdag kveld. Onsdag kveld klarte ja-siden å fylle opp kommunestyresalen i Klepp. Det kommer til å bli mange og tøffe tak i debatten om storkommunen Jæren kommune fram mot den rådgivende folkeavstemningen 25. april.

Ordførerne i Hå, Time og Klepp har forhandlet fram en intensjonsavtale om Jæren kommune som innbyggerne skal si ja eller nei til. Ordførerne skal nå overbevise innbyggerne at Jæren kommune er framtidens kommune.

Reinert Kverneland

Ordfører Reinert Kverneland ble overrasket over hvor mange som møtte opp da ja-siden mobiliserte for Jæren kommune onsdag kveld.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

– Det er nesten ikke til å tro. Da vi landet på Sola etter Oslo-turen til kommunalministeren, lurte vi veldig på hvordan møtet i kveld ville gå. Nå har jeg ikke telt, men når vi sprenger kommunestyresalen i Klepp, og må legge om programmet fordi det er for mye folk, så er ikke dette noe annet enn veldig kjekt. Jeg hadde ikke drømt at det ville komme så mye folk, sier en optimistisk ordfører i Time, Reinert Kverneland (H).

– Hva sier det om sjansen for et ja 25. april?

– Nei-siden sa tirsdag kveld at de ledet med 2-0. Men nå har vi nok utlignet, og vel så det. Jeg tror folk vil få øynene opp for at det er stort engasjement på ja-siden, fortsetter Kverneland.

Ja til storkommune på Jæren hadde mobiliseringsmøte i Klepp

En fullsatt kommunestyresal ble onsdag kveld mobilisert for Jæren kommune.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

– Jeg er gira!

Ordfører Ane Mari Braut Nese (H) i Klepp har tvilt seg fram til et ja for Jæren kommune. Også hun er nå blitt styrket i troen på at jærbuene vil si ja til Jæren kommune i folkeavstemningen 25. april.

Ane Mari Braut Nese

- Jeg er blitt mer gira for å jobbe for Jæren kommune, sier Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Jeg er imponert, og har aldri tidligere sett så mye folk i kommunestyresalen. Dette var en god start.

– Er det betryggende for ja-siden når så mange møter opp?

– Ja, i grunnen begynner jeg å få opp håpet. Når vi ser dette engasjementet, med så mye folk som er gira og har lyst til å være med å gjøre en innsats for å se at Jæren kommune blir til, så blir jeg ganske gira jeg også, sier Klepp-ordføreren.

Vil ha med ungdommen

Meningsmålinger har vist at innbyggerne i Hå er de som er mest skeptiske til Jæren kommune. Ungdommen er også mest skeptiske. Men Hå-bu Olaus Bjuland fra Kristelig Folkeparti, som er overbevist ja-mann, tror de skal vinne ved å få med seg ungdommene.

– Nå skal vi få med flere ungdommer, og få mobilisert en stor ungdomsgruppe. Etter hvert blir dette en stor ja-bølge over Jæren. Og til slutt er jeg overbevist om at flertallet til slutt stemmer for Jæren kommune, for det er tross alt det som er framtiden.

Bjuland vil møte ungdommen der de er, og vil bl.a bruke Facebook for å spre informasjon.

– Vi er ofte kritiske til det vi ikke vet så mye om. Derfor tenker jeg at oppgaven til oss som skal jobbe for dette er å informere om at Jæren kommune er framtidens kommune. Vi får bedre jordvern, bedre tjenester, og vi vil få en mer robust kommune til å take framtidens utfordringer. Det er oss unge som skal leve videre, så det er kjempeviktig å få ungdommene til å se dette, sier Bjuland.

– Blir det ja eller nei til Jæren kommune 25. april?

– Det kommer til å bli et stort og rungende ja, avslutter en skråsikker Olaus Bjuland.