Normal

Den digre hvalen dukket opp like ved den vesle båten

Endre Vasstveit fra Finnøy i Rogaland hadde ungene med seg i båten da familien brått og uventet fikk en svært sjelden naturopplevelse. Vågehval er svært sjelden å se i norske fjorder.

Endre Vastveit og familien oppdaget vågehvalen i området ved Vignes fyr i en time mandag.

– Vi våget oss litt nærmere der vi hadde sett hvalen sist. Så dukket det plutselig opp en hvit skygge under båten. Jeg ropte: Den kommer, den kommer opp! Da hadde vi slått på mobiler og kameraer og alt som var, og der kom den opp, kanskje bare tjue meter fra båten. Den blåste så vi fikk dotter i ørene nesten!

Mandag var Endre Vastveit fra Finnøy og ungene hans, Stine og Erlend, på båttur i sin lille fire meters båt. Så plutselig, i nærheten av Vignes-holmene dukker det opp en åtte meter lang vågehval.

Les også: Hval forvillet seg inn i fjorden

Les også: Det var en finnhval

– Vi opplevde det ikke som farlig, men det var en helt spesiell opplevelse å se den hvite flekken som kom glidende.. Vi kunne se at det faktisk var et svært dyr under båten. Vi var ikke redde, men det var en litt merkelig følelse, sier Vastveit.

– En stor opplevelse

Han mener hvalen kan ha holdt til i farvannet rundt Finnøy en stund.

– Det er noen unger som har fortalt hjemme at de hadde sett hval tidligere i sommer. Det ble nok avvist med at det måtte være nise eller noe sånt, men det er godt mulig at den har holdt seg i fjorden her en stund, sier han.

Finnøy-mannen forteller at han har vært på sjøen i førti år, men han har aldri sett hval tidligere

– Det var en stor opplevelse. Vi var ikke helt sikre på hva det var med en gang. Vi så bare at det var noe helt annet enn niser, som vi er vant med å se, sier han.

Vågehvalen Heiko på Husvågen
Foto: Erik Fokke

«Heiko» i Lofoten

Hvalen er en svært sjelden gjest i norske fjorder.

I fjor høst vakte det stor oppsikt da en vågehval, som etter hvert fikk tilnavnet Heiko, ble innesperret i en bukt utenfor Svolvær. Hvalforskere fra hele verden dro til Lofoten for å bruike den unike anledningen til å studere det store dyret på nært hold.

Les også: Håper «Heiko» kan gi økt hvalfangstmotstand

Hvalen i Svolvær ble anslått å være opp mot 30 år gammel. En vågehval kan bli sju til ti meter lang og kan veie opptil 10 tonn.

En stund vurderte ekspertene å forsøke å hjelpe Heiko ut på dypt vann igjen. .

Hvalen dukket opp i juli, og de siste observasjonene ble ifølge Lofotoposten gjort i desember.