NRK Meny
Normal

Operarop fra vest

Sandnes og Haugesund trenger flere operaforestillinger mener kultursjefene, som vil danne aksjeselskap for å få det til.

Figaros bryllup

Fra forestillingen Figaros Bryllup i Sandnes Kulturhus i 2005.

Foto: NRK

Mens operamiljøer landet rundt får støtte fra staten, får Rogaland ingenting.

Nå går kultursjefer i Sandnes og Haugesund i bresjen for en ny avtale med Den norske Opera. De vil også danne et aksjeselskap, eller en stiftelse - et as Opera Rogaland, for å få statlige penger til egne oppsetninger.

Elizabeth Norberg-Schulz
Foto: Heiko Junge / Scanpix

- Fantastisk ide

Sanger og professor ved Universitetet i Stavanger, Elizabeth Norberg-Schulz, mener det er på tide å få Rogalandsoperaen ut av bakevja.

- Stavanger har et godt symfoniorkester, men opera er det ikke så mye av. Det burde det satses mer på, og det er en fantastisk ide å danne et selskap for å få det til, sier Elizabeth Norberg-Schulz.

Stjernesopranen pendler mellom Italia og Stavanger, der hun er professor i sang ved Universitetet. Norberg-Schulz ser et stort behov for mer penger til operasatsingen i Rogaland.

I 2001 ble det inngått en avtale mellom kommunene Sandnes og Haugesund, Rogaland Fylkeskommune, Stavanger Symfoniorkester og Den norske Opera, som hvert år skulle komme med solister og sceneutstyr til Sandnes og Haugesund. I realitetet er det blitt forestillinger annethvert år, med musikere fra Stavanger Symfoniorkester og lokale operakor. Sist vinter holdt forestillingen i Haugesund på å ryke og.nå vil de to byene få en ny avtale med operaen i Oslo før åpningen i Bjørvika neste år.

- Hvis vi ikke tar et initiativ, så er det kanskje andre regioner som kommer bedre ut, sier kultursjef i Haugesund Gunnar Johan Løvvik.

Figaros Bryllup

Fra Figaros Bryllup i Sandnes Kulturhus i 2005.

Foto: NRK

Opera Rogaland

Kulturministeren kommer også til å høre ropet fra vest. Mens staten deler ut operapenger over det ganske land, får Rogaland ingenting. En vei å gå er å formalisere samarbeidet fra avtalen i 2001 i et aksjeselskap eller en stiftelse, under navnet Opera Rogaland.

- Å sette opp opera er dyrt. Hvis vi kommer på statsbudsjettet med en egen bevilgning, så har vi økonomiske muligheter til å produsere opera selv, sier kulturhussjef i Sandnes, Anders Netland.

Han har fått i oppdrag å starte forhandlinger mellom partene i samarbeidet for å se hva som er mulig. Noe som da må vurderes er hvor stor rolle amatøroperamiljøet skal ha i et slikt samarbeid.

Men skal staten gi penger til regionopera i Rogaland, må ikke bare Stavanger Symfoniorkester, men også Rogaland Teater med i samarbeidet, slik statens kriterier er blitt, sier Netland.

Lunken

Avtroppende sjef ved Rogaland Teater, Hanne Tømta, sier det kan bli aktuelt å samarbeide, men at opera neppe blir noe storsatsing fra teaterets side. Mens direktør for Stavanger Symfoniorkester Thorstein Granly, sier det er for tidlig å kommentere noe.

Elizabeth Norberg-Schulz er ikke i tvil om at operasatsingen i Rogaland er liv laga.

- Det er veldig gode krefter her. Gode musikere og stor interesse. Jeg holdt konsert i Haugesund nylig, og der var det utsolgt. Jeg tror opera interesserer veldig mye publikum.