Hopp til innhold

Planlegger storstilt vindmølleutbygging i Sandnes

Men kritikerne mener utbyggingen kan komme i konflikt med fremtidig boligbygging og fritidsinteresser.

Vindmøller

34 VINDMØLLER: Vardafjell Vindkraft og Norsk Vind Sandnes ønsker å sette opp til sammen 34 vindmøller i nærheten av Sandnes.

Robijne Verstegen

HAR IKKE TATT STILLING: Sandnes kommune har ennå ikke tatt stilling til planene, men Robinje Verstegen sier at utbyggingen vil stor innvirkning i lokalområdet.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK
Erik Thoring

SKEPTISK: Erik Thoring i Naturvernforbundet i Rogaland håper politikerne tenker seg godt om før en eventuell utbygging.

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

– Det er en ganske stor utbygging, med tanke på områdene som vil bli beslaglagt, og innvirkningen den får på området, sier Robinje Verstegen, som er fagleder for landbruk, natur og friluftsliv i Sandnes kommune.

Hun har nettopp fått vindmøllesøknadene på bordet sitt.

– Godt synlige

Først er det Vardafjell Vindkraft, som søker om å få sette opp ni vindmøller på Vardafjell – cirka tre og en halv kilometer unna der det planlegges en storstilt boligbygging i Sandnes øst.

– Disse vil bli godt synlige fra de nye områdene som skal bygges ut, sier Verstegen til NRK.no.

Den andre søkeren er Norsk Vind Sandnes, som vil sette opp 25 møller rundt 10 kilometer fra Sandnes sentrum – alle svært godt synlig for dem som bruker friområdene i kommunen.

– De nye utbyggingene vil bli veldig godt synlige fra alle toppene i det vi kaller Sandnes øst, sier Verstegen.

LES OGSÅ: Sier ja til Norges største vindmølleutbygging | Venstre: – Kommuner må få vindpenger | Vil bygge vindmøller i Sandnes | Miljøorganisasjonar vil stoppa vindmøllebygging på land

– Veldig, veldig negative føringer

Sandnes kommune har ennå ikke tatt stilling til planene. Men det har derimot Erik Thoring, som er daglig leder i Naturvernforbundet i Rogaland.

– Dette er veldig sentrale områder. Områdene ligger nær Sandnes, og er allerede i dag viktige friluftsområder for befolkningen, spesielt i østlige deler av byen. Så her håper jeg at de lokale politikerne ser at man kan legge noen føringer som vil være veldig, veldig negative for en fremtidig boligbygging.

Folkemøte

Om det faktisk blir bygging gjenstår å se. Da områdene i 2007 ble vurdert i forbindelse med fylkesdelplanen for vindkraft, var administrasjonen negativ, mens politikerne ville åpne for vindmøller.

Onsdag innkaller Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til folkemøte, og deretter skal alle berørte si sitt, ifølge Verstegen.